• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Knäckig äppelpaj med råkräm

NYHET
Knäckig äppelpaj med råkräm
Foto: Fredrik Nylén
Fredrik Nylén porträtt
Fredrik Nylén porträtt

Knäckig äppelpaj med råkräm

9 steg att laga

15 ingredienser

1 h

En knäckig äppelpaj med hemgjord råkräm är ett perfekt sätt att ta till vara på höstens svenska äpplen. Detta är en riktigt god paj som förgyller vilken fika som helst.

Ingredienser

portioner6 portioner

Fyllning

  • 5-6 äpplen (som har fast fruktkött)
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk malen kanel

Knäckigt pajskal

  • 150 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Råkräm

  • 2 äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Fyllning
    Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda bitarna med socker och kanel och lägg i en pajform som är cirka 20 x 30 cm.
  3. Knäckigt pajskal
    Smält smöret i en stekpanna, eller kastrull, tillsammans med strösocker, sirap och grädde.
  4. Blanda ner havregryn och vetemjölet, blandat med bakpulver och salt, och rör till en jämn smet. Ta av från värmen.
  5. Fördela smeten över äpplena i formen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna något innan servering.
  7. Råkräm
    Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker fluffigt.
  8. Vispa grädden ganska fast.
  9. Vänd ner äggvispet i grädden.