Knäckig äppelpaj med råkräm
Knäckig äppelpaj med råkräm
15 ingredienser
1 h
En knäckig äppelpaj med hemgjord råkräm är ett perfekt sätt att ta till vara på höstens svenska äpplen. Detta är en riktigt god paj som förgyller vilken fika som helst.
Ingredienser
Fyllning
- 5-6 äpplen (som har fast fruktkött)
- 2 msk strösocker
- 2 tsk malen kanel
Knäckigt pajskal
- 150 g smör
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl ljus sirap
- 0,5 dl vispgrädde
- 3 dl havregryn
- 1,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
Råkräm
- 2 äggulor
- 2 msk strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 dl vispgrädde
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
Fyllning
- Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Blanda bitarna med socker och kanel och lägg i en pajform som är cirka 20 x 30 cm.
Knäckigt pajskal
- Smält smöret i en stekpanna, eller kastrull, tillsammans med strösocker, sirap och grädde.
- Blanda ner havregryn och vetemjölet, blandat med bakpulver och salt, och rör till en jämn smet. Ta av från värmen.
- Fördela smeten över äpplena i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-40 minuter, tills pajen är gyllenbrun. Låt svalna något innan servering.
Råkräm
- Vispa äggulor, strösocker och vaniljsocker fluffigt.
- Vispa grädden ganska fast.
- Vänd ner äggvispet i grädden.