Kyld tomatsoppa marociane och bränd ribeye

Kyld tomatsoppa marociane och bränd ribeye
Foto: TV4
Daniel Höglander - KK 2019
Daniel Höglander - KK 2019

Kyld tomatsoppa marociane och bränd ribeye

Av: Daniel Höglander, Sayan Isaksson

Från: Nyhetsmorgon

17 ingredienser

En kall tomatsoppa med entrecot med recept från restaurang Esperanto i Stockholm. Receptet är beräknat till fyra personer.

Receptet är beräknat till fyra personer.

Ingredienser

Till soppan

  • 6 plommontomater
  • 0,5 gurka
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl extra virgin olivolja
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 dl vatten
  • havssalt
  • 0,5 dl extra virgin olivolja

Entrecote

  • 400 g entrecôte
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 1 krm chilipulver
  • 1 knippe koriander
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm fänkålsfrö, rostade
  • havssalt
  • 1 ask små tomater (gärna blandade gula och röda)

Gör så här

  1. TILLAGNING AV TOMATSOPPAN:
  2. Börja med soppan, mixa tomater, gurka, vatten och vitlök tillsammans med salt.
  3. Låt massan hänga av i en silduk tills att det mesta av vätskan har runnit igenom.
  4. Smaka av vätskan med citron olivolja och svartpeppar samt ev mer salt. Kyl.
  5. TILLAGNING AV ENTRECÔTE:
  6. Blanda ihop kryddorna med olivolja samt pressad vitlök och gnid in köttet med en tredjedel av marinaden och låt marinera i ca 3 timmar.
  7. Skålla de hela tomaterna i kokande vatten och kyl i kallt vatten. Dra sedan skalet av dem.
  8. Marinera tomaterna i resterande marinad och låt stå i rumstemperatur ca 1 timme.
  9. VID SERVERING:
  10. Sota entrecoten direkt på spisplattan observera att plattan måste vara på max.
  11. Baka klart entrecoten i 100 gradig ugn till en innertemperatur på 55 grader för medium.
  12. Låt köttet vila dela sedan i fyra delar och fördela på fyra tallrikar.
  13. Garnera köttet med de skalade tomaterna och häll den klara soppan vid bordet.