Sayadieh - saffransris med vit fisk och tahinidressing

29 röster
4
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 dl ris (typ basmati)
  • 3 gula lökar
  • 500 g vit fisk, t ex torsk
  • 3 dl vatten
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt

Tahinisås

  • 4 msk tahini
  • 4 msk vatten
  • några droppar citronsaft
  • 1 nypa salt

Servering

  • gräslök, hackad

Gör så här

  1. Skölj riset och låt rinna av väl.
  2. Skala och hacka löken och stek i en kastrull med olja. Spara lite av den stekta löken till servering.
  3. Skär fisken i kuber och stek upp med löken i fem minuter. Häll på riset, tillsätt vatten, saffran, gurkmeja och salt. Koka upp och låt småkoka med lock på låg värme i cirka 10 minuter (anpassa tiden efter angiven koktid på rispaketet).
  4. Blanda ihop tahini, vatten, citron och salt till en sås.
  5. Ringla såsen över maten och toppa med hackad gräslök och lite stekt lök.
27 januari 2018

Fler goda recept