• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Sayadieh - saffransris med vit fisk och tahinidressing

Sayadieh - saffransris med vit fisk och tahinidressing
Nidal Kersh
Nidal Kersh

Sayadieh - saffransris med vit fisk och tahinidressing

5 steg att laga

12 ingredienser

Supersmidig vardagsmat där hela rätten lagas i samma kastrull - vit fisk, ris, karamelliserad lök samt saffran och gurkmeja. Serveras med en busenkel sås på tahini (sesampasta) och citron.

Ingredienser

4 portioner
  • 2 dl basmatiris
  • 3 gula lökar
  • 500 g vit fisk (t ex torsk)
  • 3 dl vatten
  • 0,5 g saffran
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk salt

Tahinisås

  • 4 msk tahinipasta
  • 4 msk vatten
  • citronsaft, några droppar
  • 0,5 krm salt

Servering

  • färsk gräslök, hackad

Gör så här

  1. Skölj riset och låt rinna av väl.
  2. Skala och hacka löken och stek i en kastrull med olja. Spara lite av den stekta löken till servering.
  3. Skär fisken i kuber och stek upp med löken i fem minuter. Häll på riset, tillsätt vatten, saffran, gurkmeja och salt. Koka upp och låt småkoka med lock på låg värme i cirka 10 minuter (anpassa tiden efter angiven koktid på rispaketet).
  4. Blanda ihop tahini, vatten, citron och salt till en sås.
  5. Ringla såsen över maten och toppa med hackad gräslök och lite stekt lök.