Kåldolmar är en klassisk husmansrätt som här varieras med att savojkål används istället för vitkål. Lång tillagningstid i låg temperatur borgar för att smakerna gifter sig ordentligt.
Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull. Häll kallt vatten i en skål och lägg i isbitarna. Skär ut roten från savojkålen och dra loss bladen. Doppa dem ett och ett i det kokande vattnet och lägg dem därefter i isvattnet. Klappa bladen torra.
Finhacka löken och fräs den i smör utan att den tar färg. Koka riset med buljongen under lock ca 20 minuter. Blanda nöt- och fläskfärsen, det kokta riset, lök, ägg, äggula, mjölk, peppar och salt till en lös färs.
Sätt ugnen på 175°. Lägg 2–3 skedar färs (ca 1/2 dl) på varje kålblad. Gör ett paket av bladet och lägg dolmarna tätt ihop med skarven neråt i smord ugnssäker form. Smält smöret och blanda med sirapen. Pensla kåldolmarna med blandningen och baka i ugnen i 40 minuter. Vänd dolmarna, slå över buljongen och baka ytterligare 40 minuter under folie. Sila buljongen och koka ihop den en smula före servering.