Glödhoppor
Glödhoppor
7 ingredienser
Glödhoppor är ett bröd som säkert bakats i flera hundra år. I det här receptet med bikarbonat blir glödhopporna extra mjuka och goda. Den som gillar äventyr tar med sig degklumpen och gräddar på lagg ute i skogen. Där smakar glödhopporna antagligen allra bäst! Receptet räcker till 5-6 bröd, hälsar sara Ask.
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl rågmjöl (fint eller grovt spelar ingen roll)
- 2,5 dl yoghurt
- 0,5 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk salt
- 1 msk honung (eller sirap (kan uteslutas)
Gör så här
- Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt yoghurt och honung och rör om till en deg. Tillsätt så mycket mjöl att den inte kletar fast i kanten på bunken.
- Dela degen i cirka 5 bitar som var och en kavlas ut på mjölat bakbord.
- Nagga med gaffel och stek i en torr stekpanna, gärna gjutjärnspanna, på medelstark värme ett par minuter på varje sida. Serveras helst nygräddade, kanske till kvällsfikat, till brunchen eller som härlig matsäck.