Pilaff med fetaostbakad laxfilé
Pilaff med fetaostbakad laxfilé
13 ingredienser
WHO rekommenderar att vi äter fisk minst tre gånger i veckan.
Den här laxen är även god till frukost med rårivna mörötter och äpple. Du kan lägga laxbitar i en skål varm misosoppa och det bli en måltid.
Ingredienser
- 500 g laxfilé, helst ekologiskt odlad
- havssalt
- 1,5 dl råris
- 0,5 msk kokosolja
- 1 piri piri
- 4 dl grönsaksbuljong
- 2 sötpotatisar (med orangefärgat kött)
- 100 g fetaost
- 0,5 dl färska örter, hackade (t ex dill, gräslök, rucola, basilika)
- salt
- malen svartpeppar
- 0,5 citron
- ev olivolja
Gör så här
- Skälj riset noga. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull och fräs riset med piri-piri. Slå på grönsaksbuljong och låt riset puttra sakta i 20 minuter.
- Skala och skär under tiden sötpotatisen i centimeterstora bitar. Lägg ner dem i riset och koka i 15 minuter till eller tills riset är färdigt.
- Under tiden sätts ugnen på 120 grader. Putsa laxen så att den är benfri och lägg den på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt med skinnsidan nedåt.
- Strö på lite havssalt och baka den i ugnen i cirka 20 minuter. När laxen tillagas i låg ugnsvärme blir den saftig, men den bör inte stå inne längre tid än vanligt.
- När riset är färdigt smulas fetaosten ner och blandas samman med de färska örterna. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp en sked rispilaff på varje tallrik tillsammans med en bit lax. Pressa citronsaft över och ringla gärna en god olivolja över.