Chokladmousse med kardemumma och apelsin
Chokladmousse med kardemumma och apelsin
7 ingredienser
Det finns otaliga varianter av chokladmousse! Man kan ta bort äggen och lägga till 1 dl vispgrädde (totalt 3 dl) och även smaksättta den med 3 msk starkt kaffe så blir det romersk chokladmousse. Vill man avstå från grädden kan man använda äggulor i basen och sedan vända ner styvvispad äggvita som lyfter moussen. Dekorera gärna med färsk mynta eller lakrits.
Ingredienser
- 200 g mörk choklad
- 2 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 2 msk rårörssocker eller 2 påsar Stevia-plus
- 0,5 tsk malen kardemumma
- 0,5 apelsin, pressad saft och rivet skal
- jordgubbar
Gör så här
- Smält chokladen i vattenbad.
- Separera äggulor från vitor och rör ner äggulorna och den uppvispade grädden i den smälta och avsvalnade chokladen.
- Tillsätt socker. Smaksätt med kardemumma, finrivet apelsinskal och någon matsked apelsinsaft.
- Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i chokladsmeten.
- Låt helst moussen stå svalt några timmar före servering så smakar den mer.
- Servera gärna med en sås av mixade jordgubbar.