Älgskavsgryta med pressad potatis och rårörda lingon

Foto: tv4
Älgskavsgryta med pressad potatis och rårörda lingon
18 ingredienser
40 min
God gryta på älgskav med kantareller, serveras med pressad potatis och rårörda lingon.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck
2039 Helderberg Cabernet Sauvignon, Stellenboch, Sydafrika
Ett kryddigt vin med nyanserad, fruktig smak. Vinets smaker av fat, mogen frukt och salvia möter fint de kraftiga smakerna från älgköttet.
Ingredienser
lingon rårörda
- 5 dl lingon
- 2 dl strösocker
Älgskavsgryta
- 600 g älgskav
- 2 gula lökar
- 200 g skogschampinjoner
- 200 g trattkantareller
- 2 msk smör
- 6 enbär
- 2 lagerblad
- 4 msk vinbärsgelé
- 0,5 msk soja
- 3 msk viltfond, koncentrerad
- 1 dl vatten
- 1 dl rött vin
- 6 dl vispgrädde
- 3 krm salt
- 1 kruka färsk persilja
Till servering
- potatis, kokt
Gör så här
Rårörda lingon
- Blanda socker och lingon i en skål. Rör tills sockret löst sig.
Älgskavsgryta
- Skala och hacka löken.
- Fräs löken så den blir lätt brynt tillsammans en klick smör. Lägg därefter löken åt sidan i en skål.
- Putsa, skiva och stek svampen, häll över svampen i samma skål som löken
- Fräs älgskaven i lite smör så att den blir lätt brynt.
- Tillsätt sedan rödvin, fond, vatten, enbär, vinbärsgelé samt lagerblad. Låt detta koka på svag värme i ca 10 min.
- Tillsätt lök, svamp, grädde, salt och soja. Låt koka i 15 – 20 minuter. När det kokat klart, plocka bort enbären och lagerbladen.
- Servera älgskavsgrytan med pressad potatis och rårörda lingon. Slutligen garnera med färsk persilja