Salviastekta fläskkotletter med potatis-och jordärtskocksgratäng
Salviastekta fläskkotletter med potatis-och jordärtskocksgratäng
22 ingredienser
1 h
Stefans recept på den perfekta potatisgratängen som innehåller lite mer än bara potatis och grädde. Till gratängen serveras salvia- och vitlökstekta fläskkotletter och helgmiddagen är nu komplett!
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
Salvia- och vitlöksstekta kotletter
- 4 fläskkotletter, med ben (á 150-200 g)
- 3 klyftor vitlök
- 80 g smör
- 0,5 dl rapsolja
- salt
- peppar
Gratäng
- 500 g fast potatis
- 300 g jordärtskocka
- 2 gula lökar
- 1 klyfta vitlök
- 2,5 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 50 g smör
- 80 g lagrad ost, riven
- salt
- svartpeppar, nymalen
Spetskålssallad
- 0,5 spetskål, fint strimlat
- 150 g sockerärtor, fint strimlade
- 1 kruka salvia, balden, plockade och grovt skurna, stjälkarna sparade
- 1 citron, finrivet skal + saft
- 0,5 dl rapsolja
- salt
Gör så här
Potatis- och jordärtskockgratäng
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala, halvera och skiva gul lök. Skala och riv vitlöken fint. Fräs lök och vitlök i smör i en stor kastrull tills det blir mjukt utan att ta färg.
- Häll på grädde och mjölk. Salta och peppra.
- Skala och skiva potatis och jordärtskockor tunt, gärna på mandolin.
- Lägg potatis och jordärtskockor i kastrullen, låt koka några minuter. Rör hela tiden så att det inte bränner i botten.
- Häll upp i en ugnssäker form och toppa med riven ost. Tillaga i ugnen ca 40 minuter. Låt svalna före servering.
Spetskålssallad
- Strimla spetskål och sockerärter. Lägg i en skål.
- Plocka bladen från salvian. Hacka blad och stjälkar separat, stjälkarna används vid stekning av kotletterna.
- Värm finrivet citronskal, citronsaft, salviablad och olja i en panna eller kastrull.
- Häll den varma oljan på salladen och blanda runt precis före servering. Salta och vänd runt.
Stekta kotletter
- Salta och peppra kotletterna på bägge sidor. Lägg åt sidan.
- Krossa vitlöksklyftorna med skalet kvar.
- Värm en stekpanna med olja och smör. Lägg ner kotletterna när smöret tystnat och stek så att kotletterna får ordentligt med färg. Tillsätt salviastjälkar och krossad vitlök i pannan. Ös kotletterna med smöret under stekningen.
- Servera kotletterna nystekta med gratäng och krispig sallad.