En bra start på sommarkalaset kan vara en sval dryck och några goda salta tilltugg. Det ersätter dessutom förrätten och man kan sätta sig till bords och gå direkt på varmrätten. Servera tilltuggen på en bädd av strimlade gröna blad.
Gubbröra på färskpotatis: Dela färskpotatisarna. Skala och hacka löken fint. Hacka äggen. Skär ansjovisen i mindre bitar. Knäck ägget och ta ut gulan. Blanda samman lök, ägg, ansjovis, äggula och majonnäs. Strimla den röda löken fint. Skär gräslöken fint. Dela potatisarna och fördela gubbröran ovanpå. Dekorera med gräslök och rödlök.
Ägghalvor med forellrom: Koka äggen och spola dem kalla i kallt vatten. Skala och dela dem i halvor. Lägg en klick crème fraiche på varje och toppa med forellrom. Dekorera med strån av gräslök. Krydda med nymalen svartpeppar.