Salt crème brûlée till förrätt

koket.se
Salt crème brûlée med caviar
Foto: TV4
Jonas Lagerström KK 2024
Jonas Lagerström KK 2024

Salt crème brûlée till förrätt

11 ingredienser

En salt förrättsvariant på den franska klassikern, här med smak av vitlök och rosmarin. Toppa med caviar för lyx!

Emelie Svenssons dryckestips till Jonas nyårssupé:
Beskows Mousserande Mona Pomona Alkoholfri Sverige (750 ml) 98 kr. Artikelnr: 19053

Gosset Grand Rosé Brut Champagne Frankrike (750 ml) 699 kr. Artikelnr: 7405

Charles Heidsieck Brut Réserve Champagne Frankrike (750 ml) 579 kr. Artikelnr: 77522

2022 Brännland Iscider Fatlagrad Sverige (187 ml) 199 kr. Artikelnr: 76345

Se Jonas Lagerström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 3,5 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 kvist färsk rosmarin, hackad
  • 0,5 klyfta vitlök, hackad
  • 0,5 gul lök, hackad
  • ca 0,5 tsk salt
  • champagnevinäger
  • 2 dl äggula
  • 25 g strösocker

Topping

  • rörsocker, till bränning
  • rom, caviar (40 g per person)
  • mjölkskum (de 2 dl som återstår)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 90 grader.
  2. Värm upp mjölken med rosmarin, vitlök, gul lök, salt och vinäger. Sila och lägg undan 1 dl till servering att skumma.
  3. Låt mjölken svalna och blanda ner övriga ingredienser.
  4. Häll upp i ugnssäkra portionsformar. Baka i ugnen ca 1 timma tills de stannat. Låt sätta sig helt i kylen innan bränning.

Servering

  1. Strö över råsocker på varje form. Bränn av med brännare.
  2. Skumma mjölken. Toppa varje crème brûlée med caviar och mjölkskum.