Salt äppelsmulpaj

Salt äppelsmulpaj
Foto: Helén Pe
Tareq Taylor porträttSara Ask
Tareq Taylor porträttSara Ask

Salt äppelsmulpaj

4

10 ingredienser

40 min

Receptet är ur boken "Det goda livet". Hemligheten med den här smulpajen stavas flingsalt. Det kan låta konstigt med salt både i degen och i fyllningen men prova – saltet lyfter verkligen smakerna och ger en fin kolaton.

Ingredienser

portioner8
  • 700 g äpple
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm flingsalt

Smuldeg

  • 1 dl vetemjöl [60 g]
  • 2 dl havregryn [70 g]
  • 100 g smör, kallt, i bitar
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk flingsalt

Till servering

  • grekisk yoghurt, smaksatt med vanilj alt vispgrädde

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader, varmluft.
  2. Lägg mjöl, havregryn och smör i en bunke. Nyp ihop med händerna eller mixa snabbt i matberedare till ett smul. Tillsätt socker och flingsalt, och nyp ihop/ mixa så att allt blandas men fortfarande är smuligt.
  3. Dela och kärna ur äpplena, skala dem om skalet är tjockt. Skär i 1 cm stora bitar. Lägg i en bunke och blanda med kanel, socker och flingsalt.
  4. Fördela i åtta lätt smorda portionsformar (eller i en stor pajform, cirka 26 cm i diameter). Lägg ut smuldegen över äpplena.
  5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills äpplena är mjuka och pajen har fått färg.
  6. Servera med en klick grekisk yoghurt eller grädde.
TIPS!
Det goda livet - Omslag

Det goda livet

Receptet är ur boken "Det goda livet" av Tareq Taylor och Sara Ask