Salt äppelsmulpaj
Salt äppelsmulpaj
10 ingredienser
40 min
Receptet är ur boken "Det goda livet". Hemligheten med den här smulpajen stavas flingsalt. Det kan låta konstigt med salt både i degen och i fyllningen men prova – saltet lyfter verkligen smakerna och ger en fin kolaton.
Ingredienser
- 700 g äpple
- 1 tsk malen kanel
- 1 msk strösocker
- 1 krm flingsalt
Smuldeg
- 1 dl vetemjöl [60 g]
- 2 dl havregryn [70 g]
- 100 g smör, kallt, i bitar
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 tsk flingsalt
Till servering
- grekisk yoghurt, smaksatt med vanilj alt vispgrädde
Gör så här
- Värm ugnen till 200 grader, varmluft.
- Lägg mjöl, havregryn och smör i en bunke. Nyp ihop med händerna eller mixa snabbt i matberedare till ett smul. Tillsätt socker och flingsalt, och nyp ihop/ mixa så att allt blandas men fortfarande är smuligt.
- Dela och kärna ur äpplena, skala dem om skalet är tjockt. Skär i 1 cm stora bitar. Lägg i en bunke och blanda med kanel, socker och flingsalt.
- Fördela i åtta lätt smorda portionsformar (eller i en stor pajform, cirka 26 cm i diameter). Lägg ut smuldegen över äpplena.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills äpplena är mjuka och pajen har fått färg.
- Servera med en klick grekisk yoghurt eller grädde.