Salt äppelsmulpaj

Salt äppelsmulpaj
Foto: Helén Pe
Tareq Taylor profil nySara Ask
Tareq Taylor profil nySara Ask

Salt äppelsmulpaj

10 ingredienser

40 min

Receptet är ur boken "Det goda livet". Hemligheten med den här smulpajen stavas flingsalt. Det kan låta konstigt med salt både i degen och i fyllningen men prova – saltet lyfter verkligen smakerna och ger en fin kolaton.

Ingredienser

portioner
  • 700 g äpple
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 msk strösocker
  • 1 krm flingsalt

Smuldeg

  • 1 dl vetemjöl [60 g]
  • 2 dl havregryn [70 g]
  • 100 g smör, kallt, i bitar
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 tsk flingsalt

Till servering

  • grekisk yoghurt, smaksatt med vanilj alt vispgrädde

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader, varmluft.
  2. Lägg mjöl, havregryn och smör i en bunke. Nyp ihop med händerna eller mixa snabbt i matberedare till ett smul. Tillsätt socker och flingsalt, och nyp ihop/ mixa så att allt blandas men fortfarande är smuligt.
  3. Dela och kärna ur äpplena, skala dem om skalet är tjockt. Skär i 1 cm stora bitar. Lägg i en bunke och blanda med kanel, socker och flingsalt.
  4. Fördela i åtta lätt smorda portionsformar (eller i en stor pajform, cirka 26 cm i diameter). Lägg ut smuldegen över äpplena.
  5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills äpplena är mjuka och pajen har fått färg.
  6. Servera med en klick grekisk yoghurt eller grädde.