Sallad med råris, rostade betor, gröna blad, avokado med sesam- och bönröra

Sallad med råris, rostade betor, gröna blad, avokado med sesam- och bönröra
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Sallad med råris, rostade betor, gröna blad, avokado med sesam- och bönröra

14 ingredienser

50 m

Den här salladen är matig och lite oväntad. Det går att byta ut råriset mot valfritt ris. Men om du har tid, prova råriset. Det har en nötig smak och är mitt absoluta favoritris! Perfekt att ha i lunchlådan dagen efter. /Siri

Glutenfri, laktosfri och vegansk.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl råris
  • 1 knippe salladslök
  • 1 kg gulbeta, polkabetor eller rödbetor (eller blandade)
  • 2 msk honung
  • 1 förp blandade blad (t ex ruccola, maché och spenat)
  • 2 avokador
  • 400 g vita bönor
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 litet knippe gräslök
  • 8 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 0,5 citron

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka råriset efter angivningarna på paketet.
  2. Dela betorna i mindre, ojämna bitar. Lägg dem på en plåt, ringla över honung och ugnsbaka dem i ungefär 35 minuter eller tills de känns mjuka.
  3. Skölj bönorna i kallt vatten och mixa dem sedan med 4 msk olivolja, hackad vitlök, lite pressad citron, sesamfrön och en skvätt vatten. Mixa slätt.
  4. Hacka salladslöken och blanda den med det varma riset och 3 msk olivolja. Salta och peppra.
  5. Lägg upp de gröna bladen på ett fat och toppa med råris, betor, hackad gräslök, skivad avokado. Ringla över lite olivolja, honung och strö över lite extra sesamfrön. Servera med bönröran och ett gott bröd till.