Sallad med krispigt ankbröst

Desirée Jaks

Sallad med krispigt ankbröst

24 ingredienser

40 m

Den här salladen med nam jim-dressing och krispigt ankbröst blir perfekt picknickmat eller härlig lunch.

Ingredienser

portioner
  • 2 ankbröst
  • salt
  • 1 msk sesamolja

Nam jim-dressing (Jordnötsdressing)

  • 1 klyfta vitlök, liten och skalad
  • 0,5 grön chilifrukt, skuren
  • 1 msk inlagd ingefära
  • 2 msk ljus sirap
  • 2 msk fisksås
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl limejuice
  • 1 kruka färsk koriander [20 g]
  • 25 g jordnötter

Kryddig sojamajonnäs

  • 1 ägg
  • 3 msk soja
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk sriracha (eller valfri chilisås)
  • salt
  • vinäger

Sallad

  • 2 morötter, strimlad
  • 0,5 purjolök, strimlad (endast den ljusa delen)
  • 0,5 majrova, strimlad
  • 1 spetskål, strimlad
  • 50 g böngroddar
  • färsk koriander (till garnering)

Gör så här

  1. Snitta fettet på ankan genom att använd en vass kniv och skär genom fettet utan att skära hela vägen till köttet. Salta sedan ankan.
  2. Värm upp en stekpanna med sesamolja. Stek ankbrösten på fettet så de får fin gyllene färg, vänd sedan och stek snabbt på köttsidan. Tillaga sedan klart i ugnen på 120 grader tills innertemperaturen är 54 grader. Ta ut och vila i ca 15 minuter.

Nam jim-dressing

  1. Mixa väl alla ingredienser utom nötter i en matberedare, eller med hjälp av en stavmixer. Avsluta med att mixa jordnötterna lite lätt, så att jordnötterna krossas i större bitar.

Kryddig sojamajonnäs

  1. Knäck ägget i en hög bunke, använd hela ägget för en luftigare majonnäs, och tillsätt soja. Använd gärna en stavmixer för att mixa ihop majonnäsen men det går även bra att vispa för hand.
  2. Tillsätt oljan droppvis och mixa under tiden tills majonnäsen tjocknar. Avsluta med sirachasås och smaka av med salt och din favoritvinäger efter smak. Ställ i kyl fram till servering.

Sallad

  1. Blanda alla strimlade grönsaker med nam jim-dressingen och böngroddar samt toppa med koriander.
  2. Skiva upp ankbröstet och servera tillsammans med salladen och sojamajonnäsen.