Saftiga saffransbullar med mandel och apelsin

Saftiga saffransbullar med mandel och apelsin
Foto: Tv4
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Saftiga saffransbullar med mandel och apelsin

19 ingredienser

”Supersaftiga saffransbullar fyllda till bredden med mandelfyllning och apelsin, lagom stora för att äta 2–4 stycken. Apelsinzesten går jättebra att hoppa över om man vill det, även saffranslagen går att byta mot torra pistiller, antal gram torr saffran står i receptet. Lycka till!” /Alexander Pelli

Tips! Om du inte har någon saffranslag och inte har lust att vänta så blötlägg saffranen i 1 msk valfri alkohol i någon timme. Tillsätt det sedan i degen. Skölj gärna ur saffranen med vattnet till degen.

Här hittar du Alexanders recept på saffranslag >>

Ingredienser

portioner25 - 30 bullar

Fyllning

  • 1 apelsin (ekologisk)
  • 220 g mandelmassa, eko
  • 38 g rörsocker (ekologiskt) [0,43 dl]
  • 2 g salt
  • 150 g normalsaltat smör, rumsvarmt (ekologiskt)

Sockerlag

  • apelsinskal
  • 50 g strösocker [0,55 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • sötmandel, krossade (till topping)

Fördeg/Steg 1

  • 90 g vetemjöl, eko [1,5 dl]
  • 70 g vatten [0,7 dl]
  • 20 g jäst, eko

Bortgörning/Steg 2

  • 310 g vetemjöl (ekologiskt) [5,2 dl]
  • 100 g fullkornsdinkelmjöl (ekologiskt) [1,7 dl]
  • 155 g vatten [1,55 dl]
  • 45 g saffranslag (eller 1,5 g torra pistiller) [3 msk]
  • 62 g strösocker (ekologiskt) [0,7 dl]
  • 150 g normalsaltat smör (ekologiskt)
  • 8,5 g salt [1,3 tsk]

Gör så här

  1. Fyllning
    Tvätta apelsinen under varmt vatten och riv i skalet i skålen du ska blanda fyllningen i.
  2. Blanda samman allt utom smöret så att det går ihop och mjuknar, tillsätt sedan smöret lite i taget. Låt fyllningen mjukna och gå ihop mellan omgångarna av smör, förvara i rumstemperatur.
  3. Sockerlal
    Med hjälp av en potatisskalare skär du en remsa apelsinskal och lägger i en burk. Koka sedan upp socker och vatten, slå över apelsinskalet och låt svalna.
  4. Degen
    Blanda ihop fördegen och låt jäsa ca 30–60 minuter, fördegen är klar när den jäst till lite mer än dubbla storleken.
  5. Tillsätt resterande ingredienser och blanda allt i ca 15 minuter långsamt i en maskin.
  6. Låt degen ligga och vila övertäckt i 30–45 minuter, den ska börja jäsa.
  7. Kavla ut degen ca 3–4 mm tjock och 30 cm hög/djup. Bred på din fyllning och dela degen på längden så du får två långa degar.
  8. Vik degarna mot dig tre gånger, du skall få en plattare längd/rulle än den rullen du får när du bakar traditionella kanelbullar.
  9. Dela sedan bullarna så de är 40–50 g stora och 6–7 cm i breda, låt jäsa i avstängd ugn i 60–90 minuter.
  10. Toppa bullarna med hackad mandel, baka i 8–12 minuter på 240 grader över- och undervärme utan fläkt. Pensla med sockerlag efter bakning.