Saftiga kanel- och kardemummabullar

Saftiga kanel- och kardemummabullar
Foto: Alexander Pelli
Alexander Pelli
Alexander Pelli

Saftiga kanel- och kardemummabullar

6

6 steg att laga

21 ingredienser

2 h 30 min

"Här får du ett otroligt bra recept på de saftigaste bullarna jag vet tillsammans med några bra tips på vägen. Det går att strunta i sockerlagen och istället pensla med mjölk efter ugnen." / Alexander

Vill du hellre göra krämbullar? Här hittar du mitt bästa recept >>

Ingredienser

portioner30 - 40 portioner

Bulldeg

  • 400 g vatten [4 dl]
  • 100 g standardmjölk (eko) [1 dl]
  • 50 g jäst, ej för söta degar
  • 1050 g vetemjöl (eko) [1,75 l]
  • 250 g smör, normalsaltat (eko)
  • 200 g strösocker (eko) [2,2 dl]
  • 16 g kardemummakärnor, stött (eko)
  • 8 g salt [1,3 tsk]

Smörfyllning

  • 300 g normalsaltat smör (eko)
  • 250 g strösocker (eko) [2,8 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]

Kardemummasocker (till kardemummabullar)

  • 0,5 dl rörsocker (eller strösocker)
  • 0,5 dl kardemummakärnor, stött

Kanelsocker (till kanelbullar)

  • 0,5 dl rörsocker, eller strösocker
  • 0,5 dl malen kanel

Sockerlag

  • 150 g vatten [1,5 dl]
  • 150 g strösocker, eller råsocker (eko) [1,7 dl]

Topping

  • kardemummasocker, till kardemummabullar (se recept ovan)
  • pärlsocker, till kanelbullar
  • mandelsplitter, rostade
  • ägg, till pensling
  • salt, till pensling

Gör så här

  1. Smörfyllningen
    Blanda samman allting i en skål, använd gärna mjukt smör.
  2. Sockerlagen
    Koka ihop allt och häll upp i en burk. Tips! Du kan smaksätta din sockerlag med vanilj eller kanel.
  3. Bulldeg
    Blanda ihop alla ingredienser i ca 15 minuter långsamt tills degen är elastisk och glansig. Täck över och låt vila i 30 minuter.
  4. Kavla ut degen ca ½ cm tjock och bred ut din fyllning, strö över ditt kryddsocker och rulla till snäckor, dela upp i önskad storlek, 70-90 g är min favorit. Låt jäsa övertäckta eller i avstängd ugn i ca 45-90 minuter.
  5. Sätt på ugnen på 230 grader med under och övervärme utan fläkt. Pensla dina bullar med uppvispat ägg (med lite salt i) och toppa med ditt val av topping.
  6. Baka i ca 8-12 minuter och pensla med mjölk eller sockerlag efter ugnen. Tips! Jäs bullarna i en avstängd ugn med kokande vatten i botten i en plåt. Viktigt att veta om ugnen klarar av fukt/ånga.