Kardemummabullar med olika fyllningar

19 röster
2 h 30 m
30-40 bullar
Kardemummabullar med olika fyllningar
Foto: Tv4

Ljuvliga bullar med en fyllning på rabarber och hallonkompott tillsammans med vaniljkräm blir riktigt gott. Eller varför inte göra knutar med smörkräm? Här finner du receptet på en perfekt bulldeg och olika fyllningar som kommer ge dig oslagbara bullar till fikat!

Visa mer
2 h 30 m
30-40 bullar

Du behöver

Bulldeg

  • 400 g vatten
  • 100 g mjölk, standard, eko
  • 50 g jäst, blå
  • 1050 g vetemjöl, eko
  • 250 g smör, eko
  • 200 g strösocker, eko
  • 16 g kardemumma, stött, eko
  • 8 g salt

Rabarber och hallonkompott

  • 500 g rabarber, svensk ekologisk
  • 250 g hallon, svenska ekologiska
  • 400 g strösocker, ekologiskt

Vaniljkräm

  • 40 g strösocker, eko
  • 400 g mjölk, eko
  • 1 vaniljstång
  • 50 g strösocker, eko
  • 32 g majsstärkelse
  • 100 g äggula, eko
  • 40 g smör, eko

Smörfyllning

  • 260 g smör, eko
  • 260 g strösocker, eko
  • 3 g salt

Kardemumma- eller kanelsocker

  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kardemumma, stött, eko eller kanel

Till pensling

  • ägg
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Bulldeg
    Väg upp allting och blanda i ca 15 minuter långsamt i maskin. Täck sedan med duk och låt ligga i 30 minuter.
  2. Väg upp så många krämbullar du vill ha så blir resten knutar. Krämbullarna väger 60 gram styck, rulla till bollar.
  3. Degen som blir över gör du till knutar eller klassiska snäckor. Knutarna gör du genom att kavla ut degen till en rektangel, ca 75 cm lång, och fyller med smörfyllning, strö över kanel- eller kardemummasocker. Sedan viker du den på mitten mot dig och trycker ihop ändarna. Kavla den åt sidorna och skär ca 80-100 grams bitar, tvinna och knyt.
  4. Jäs bullarna i en avstängd ugn med kokande vatten i botten, i ca 60- 90 minuter, ta sedan ut och täck med en duk. Sätt på ugnen på 210 grader. När ugnen är varm bakar du knutarna i ca 10-12 minuter och penslar sedan med slätmixat ägg direkt efter ugnen och toppar med kardemummasocker (2 delar socker och 1 del stött kardemumma). De släta krämbullarna bakar du ca 8-10 minuter och täcker med en duk direkt efter ugnen, låt svalna innan du fyller dem med kompott och vaniljkräm.
  5. Rabarber och hallonkompott
    Skölj och ansa rabarbern, skiva all rabarber till ca 1 cm tjocka bitar och koka sedan upp tillsammans med hallon och socker till 103 grader, eller ca 25-20 minuter.
  6. Vaniljkräm
    Väg upp den mindre mängden socker tillsammans med mjölken i en kastrull samt skrapa ner vaniljstång.
  7. Blanda andra mängden socker med majsstärkelsen och blanda runt, väg i äggulan i sockerblandningen och blanda.
  8. Värm på mjölken så att den endast sjuder, häll därefter hälften av mjölken ner i blandningen med majsstärkelse och rör. Med kastrullen på plattan häller du tillbaks allting tillsammans med äggula och majsstärkelse. Sjud i ett par minuter till den tjocknat aningen, rör sedan i smöret. Låt svalna.
  9. Smörfyllning
    Blanda ihop alla ingredienser.
14 april 2019

Laddar fler recept...