Saftig morotskaka med citron- och cashewfrosting

53 röster
45 m (+ 1 timme i kyl)
8-10
Saftig morotskaka med citron- och cashewfrosting
Foto: Kamilla Jönvik

En saftig rawfood-morotskaka som är vegansk, glutenfri och inte behöver bakas i ugn! 

Söta morötter och dadlar, smakrika kryddor och en krämig citron- & cashewfrosting blir en oslagbar kombination!

Visa mer
45 m (+ 1 timme i kyl)
8-10

Du behöver

Morotskaka:

  • 6 dl morötter, grovrivna
  • 3 dl urkärnade mjuka dadlar
  • 3,5 dl kokosmjöl
  • 1,5 dl russin
  • 1 apelsin, stor, både saft och finriven zest
  • 1,5 tsk kanel
  • 1,5 tsk ingefärspulver
  • 0,5 tsk muskot
  • 0,5 tsk salt

Frosting:

  • 3 dl cashewnötter
  • 4 msk flytande kokosolja
  • 3 msk agavesirap eller lönnsirap
  • 1 citron, mellanstor, finriven citronzest
  • 1 tsk citron, saft
  • 1 tsk vaniljpulver eller extrakt

Dekoration:

  • 0,5 dl pistaschnötter och/eller valnötter
  • citronmeliss (valfritt)
  • citron, zest (valfritt)
  • ätbara violer (valfritt)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Blötlägg cashewnötterna i en skål med vatten, vattnet ska täcka nötterna. Ställ åt sidan under tiden du gör kakan.
  2. Kör dadlar, kokosmjöl, russin, apelsinsaft, finriven apelsinzest samt kryddor och salt i en matberedare i ca 10–15 sekunder tills dadlarna och russinen är grovhackade.
  3. Häll de grovrivna morötterna över degen i matberedaren och pulsa (dvs mixa korta omgångar) några gånger tills degen är blandad men fortfarande har lagom stora bitar i sig.
  4. Klä en form ca 18x18 cm med bakplåtspapper. Häll i morotskaksdegen och tryck ut ordentligt till en fast kaka. Använd gärna händerna, då går det snabbt och lätt att trycka ut degen jämnt i hela formen. Se till att ytan är slät.
  5. Frosting
    kör i höghastighetsmixer eller blender i några minuter tills frostingen är slät. Skrapa ner från sidorna när det behövs. Frostingen ska vara tjock och krämig. Beroende på mixer kan du behöva tillsätta ytterligare en skvätt citronsaft för att få frostingen att köra runt.
  6. Bred frostingen över kakan.
  7. Sätt i kylen minst 1 timme före servering så att frostingen stelnar lite och enklare att skära igenom. (Kakan håller ca 4 dagar i kylskåp kan även förberedas och frysas.)
  8. Dekorera med pistaschnötter och/eller valnötter samt eventuellt citronmeliss och citronzest. Ätbara violer är vackert och valfritt!
9 maj 2019

Laddar fler recept...