Krämig chokladkaka

Saftig kladdkaka
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Krämig chokladkaka

229

10 ingredienser

45 min

En elegant chokladkaka som är härligt luftig i konsistensen och bara smälter i munnen - dessutom är den glutenfri!


Tips! Äggen går lättare att separera om de är kalla.

läs mer
Teas tårtkurs promoruta choklad

Lyckas med tårtor!
Gå vår tårtkurs online med Tea Malmegård. Se smakprov >

Ingredienser

portioner10

Kaka

  • 170 g smör
  • 340 g mörk choklad 70 %
  • 360 g ägg [6 stora]
  • 30 g vaniljsocker [2 msk]
  • 25 g kakao
  • 200 g rörsocker [2,1 dl]

Till formen

  • 15 g smör
  • 45 g rörsocker [0,5 dl]

Till servering

  • kakao
  • grädde, vispad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Smörj och sockra en springform (23 cm i diameter).
  3. Smält smöret i en kastrull. Sänk värmen och tillsätt chokladen. Rör tills allt har smält och ställ åt sidan.
  4. Separera 4 av äggen och lägg äggvita och äggula för sig i två bunkar.
  5. Tillsätt resterande ägg, kakao, vaniljsocker och hälften av sockret i bunken med äggula. Häll ned chokladen och blanda under konstant omrörning. Ställ åt sidan.
  6. Vispa upp äggvitan med en elvisp och tillsätt resterande socker i omgångar. Vispa tills du har en glansig maräng som formar sig som en fågelnäbb när du lyfter vispen.
  7. Vänd först i en tredjedel av marängen för att mjuka upp chokladblandningen och vänd därefter i resten av marängen. Blanda tills smeten är helt homogen.
  8. Häll i springformen. Grädda i 25 minuter. Stäng därefter av ugnen, öppna ugnsluckan för att släppa ut eventuell ånga och låt kakan stå kvar i ytterligare 5 minuter. Låt svalna helt i rumstemperatur före servering.
  9. Servering
    Sikta över kakao och servera med en klick vispgrädde.