Saftig kladdkaka

141 röster
45 min
10

En elegant chokladkaka som bara smälter i munnen - dessutom är den glutenfri!


Tips! Äggen går lättare att separera om de är kalla.

Visa mer
45 min
10

Du behöver

Kaka

  • 170 g smör
  • 340 g mörk choklad, 70%
  • 360 g ägg (6 st stora)
  • 30 g vaniljsocker (2 msk)
  • 25 g kakao
  • 200 g rörsocker (2,1 dl)

Till formen

  • 15 g smör
  • 45 g rörsocker (0,5 dl)

Till servering

  • kakao
  • vispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
  2. Smörj och sockra en springform (23 cm i diameter).
  3. Smält smöret i en kastrull. Sänk värmen och tillsätt chokladen. Rör tills allt har smält och ställ åt sidan.
  4. Separera 4 av äggen och lägg äggvita och äggula för sig i två bunkar.
  5. Tillsätt resterande ägg, kakao, vaniljsocker och hälften av sockret i bunken med äggula. Häll ned chokladen och blanda under konstant omrörning. Ställ åt sidan.
  6. Vispa upp äggvitan med en elvisp och tillsätt resterande socker i omgångar. Vispa tills du har en glansig maräng som formar sig som en fågelnäbb när du lyfter vispen.
  7. Vänd först i en tredjedel av marängen för att mjuka upp chokladblandningen och vänd därefter i resten av marängen. Blanda tills smeten är helt homogen.
  8. Häll i springformen. Grädda i 25 minuter. Stäng därefter av ugnen, öppna ugnsluckan för att släppa ut eventuell ånga och låt kakan stå kvar i ytterligare 5 minuter. Låt svalna helt i rumstemperatur före servering.
  9. Servering
    Sikta över kakao och servera med en klick vispgrädde.
27 oktober 2018

Laddar fler recept