Saffransrutor med smörkola

saffransrutor med smörkola
Foto: Frida Wismar

Saffransrutor med smörkola

13 ingredienser

1 h

"Den här kakan är perfekt att inleda advent med. Den är mjuk och saftig som en silviakaka, men här har den fått en lite julig kostym med saffran i smeten och toppad med smörkola och rostade hasselnötter. Och flingsalt såklart." /Stephanie

Kakan bakas i en långpanna om 37 x 40 cm

Ingredienser

portioner25 - 30
  • 6 ägg (medelstora) [340 g]
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 2 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,5 g saffran
  • 3 dl vatten

Smörkola

  • 2 dl farinsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 200 g smör

Topping

  • 200 g hasselnötter, finhackade
  • 1 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke och vänd sedan ner i äggsmeten.
  3. Rör ut saffranet i vattnet och häll ner det i smeten.
  4. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och fördela smeten jämnt.
  5. Grädda kakan i 18–22 minuter. Använd gärna en provsticka, den får vara lite smulig men inte kladdig.
  6. Ta ut kakan och låt den svalna.
  7. Smörkola
    
Koka farinsocker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme i 15 minuter.
  8. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret lite i taget.
  9. Låt kolan svalna något och fördela den över kakan. Toppa med hasselnötter och flingsalt. Ställ kakan i kylen för att stelna.
  10. Skär kakan i rutor med en varm kniv.