Saffransrutor med smörkola

Foto: Frida Wismar
Saffransrutor med smörkola
13 ingredienser
1 h
"Den här kakan är perfekt att inleda advent med. Den är mjuk och saftig som en silviakaka, men här har den fått en lite julig kostym med saffran i smeten och toppad med smörkola och rostade hasselnötter. Och flingsalt såklart." /Stephanie
Kakan bakas i en långpanna om 37 x 40 cm
Ingredienser
- 6 ägg (medelstora) [340 g]
- 6 dl strösocker
- 6 dl vetemjöl
- 2 msk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- 0,5 g saffran
- 3 dl vatten
Smörkola
- 2 dl farinsocker
- 2 dl vispgrädde
- 1 krm salt
- 200 g smör
Topping
- 200 g hasselnötter, finhackade
- 1 tsk flingsalt
Gör så här
- Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke och vänd sedan ner i äggsmeten.
- Rör ut saffranet i vattnet och häll ner det i smeten.
- Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och fördela smeten jämnt.
- Grädda kakan i 18–22 minuter. Använd gärna en provsticka, den får vara lite smulig men inte kladdig.
- Ta ut kakan och låt den svalna.
Smörkola
- Koka farinsocker, grädde och salt i en kastrull på medelvärme i 15 minuter.
- Ta bort kastrullen från plattan och rör ner smöret lite i taget.
- Låt kolan svalna något och fördela den över kakan. Toppa med hasselnötter och flingsalt. Ställ kakan i kylen för att stelna.
- Skär kakan i rutor med en varm kniv.