Saffransris med rostad skinka

Håkan Thörnström KK 2024

Saffransris med rostad skinka

10 ingredienser

30 min

Servera ett gyllene saffransris med rostad mandel, apelsin och rostad skinka vid nästa glöggmingel.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 4 skivor lufttorkad skinka
  • 2 dl grötris
  • 3 dl vatten
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 g saffran
  • 0,5 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 1 apelsin
  • 1 dl sötmandel, rostad och hackad
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Rosta skinkskivorna på en plåt med bakplåtspapper i ugnen på 160 grader tills de blir spröda, ca 8 minuter.
  2. Koka riset i vatten och vin på medelvärme.
  3. När vätskan har kokt in i riset efter ca 5 minuter tillsätter du saffran, socker, grädde, apelsinskal och apelsinsaft.
  4. Koka ihop riset på svag värme i ytterligare ca 10 minuter.
  5. Plocka bort apelsinskalen från riset och vänd i mandel.
  6. Portionera riset i små koppar.
  7. Garnera riset med bitar av spröd skinka, citronmeliss och apelsinfiléer.