Saffranspannkaka med drottningsylt och grädde

16 röster
1 h
4
Saffranspannkaka med drottningsylt och grädde
Foto: TV4

Gyllengul saffranspannkaka som blir extra god med lättvispad grädde i smeten. Njut den med hemkokt drottningsylt och grädde.

Visa mer
1 h
4

Du behöver

Saffranspannkaka

  • 500 g risgrynsgröt (gärna hemkokt)
  • 15 g vaniljsocker [1 msk]
  • 75 g strösocker [0,75 dl]
  • 1 g salt [1 krm]
  • 3 ägg
  • 3 bittermandel
  • 0,5 g saffran
  • 150 g vispgrädde, lättvispad [1,5 dl]
  • 30 g sötmandel, rostad och hackad [ca 0.5 dl]

Drottningsylt

  • 125 g frysta hallon (eller färska)
  • 30 g citronsaft [2 msk]
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 135 g syltsocker [ca 1, 5 dl]

Till servering

  • 200 g vispgrädde [2 dl]
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Saffranspannkaka
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa upp äggen lite lätt för hand och blanda med risgrynsgröten.
  3. Blanda vaniljsocker och strösocker. Riv bittermandlarna fint.
  4. Tillsätt saffran, riven bittermandel och salt till sockret. Rör ner sockerblandningen i risgrynsgröten. Avsluta med att röra i grädden och sist mandeln.¨
  5. Fyll en ugnsform med smeten, ca 3 cm hög ska smeten i formen vara. Grädda i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg, ca 30-35 minuter. Större ugnsform ger kortare gräddningstid i ugnen. Låt svalna i 20 minuter före servering.
  6. Drottningssylt
    Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka ihop i 10 minuter. Låt svalna och ställ i kylen.
  7. Servering
    Lättvispa grädden. Servera ljummen saffranspannkaka med kall drottningsylt och lättvispad grädde.

Laddar fler recept...