Saffranspannkaka med drottningsylt och grädde

POPULÄRT
koket.se
Saffranspannkaka med drottningsylt och grädde
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Saffranspannkaka med drottningsylt och grädde

14 ingredienser

1 h

Gyllengul saffranspannkaka som blir extra god med lättvispad grädde i smeten. Njut den med hemkokt drottningsylt och grädde.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Saffranspannkaka

  • 500 g risgrynsgröt (gärna hemkokt)
  • 15 g vaniljsocker [1 msk]
  • 75 g strösocker [0,75 dl]
  • 1 g salt [1 krm]
  • 3 ägg
  • 3 bittermandel
  • 0,5 g saffran
  • 150 g vispgrädde, lättvispad [1,5 dl]
  • 30 g sötmandel, rostad och hackad [ca 0.5 dl]

Drottningsylt

  • 125 g frysta hallon (eller färska)
  • 30 g citronsaft [2 msk]
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 135 g syltsocker [ca 1, 5 dl]

Till servering

  • 200 g vispgrädde [2 dl]

Gör så här

Saffranspannkaka

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa upp äggen lite lätt för hand och blanda med risgrynsgröten.
  3. Blanda vaniljsocker och strösocker. Riv bittermandlarna fint.
  4. Tillsätt saffran, riven bittermandel och salt till sockret. Rör ner sockerblandningen i risgrynsgröten. Avsluta med att röra i grädden och sist mandeln.¨
  5. Fyll en ugnsform med smeten, ca 3 cm hög ska smeten i formen vara.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen tills den fått fin färg, ca 30-35 minuter. Större ugnsform ger kortare gräddningstid i ugnen. Låt svalna i 20 minuter före servering.

Drottningssylt

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka ihop i 10 minuter. Låt svalna och ställ i kylen.

Servering

  1. Lättvispa grädden. Servera ljummen saffranspannkaka med kall drottningsylt och lättvispad grädde.