Saffranspannkaka av Niklas Ekstedt

33 röster
6 bufféportioner
Saffranspannkaka av Niklas Ekstedt
Foto: Wolfgang Kleinsmith

Den här gyllene pannkakan är mångas favorit, gärna med hjortron till. Om det mot förmodan blir något kvar är den supergod att äta dagen efter också.

Receptet är från boken Niklas jul av Niklas Ekstedt, Triumf Förlag.
 

Visa mer
6 bufféportioner

Du behöver

  • 1 kg färdigkokt grötris
  • 0,5 g saffran (1 förp)
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 tsk salt
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 30 g mandelspån
  • grädde, lättvispad
  • Sylt
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Blanda saffran med vaniljpulver, strösocker och salt. Blanda det med grädden.
  2. Vispa äggen lätt. Vänd ner dem i den kokta gröten tillsammans med mandelspån och saffransblandningen. Hemkokt gröt kan behöva smakas upp med lite extra socker jämfört med färdigköpt.
  3. Smörj en ugnssäker form med smör. Häll i smeten (den ska bli 2–3 cm tjock).
  4. Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.
  5. Servera ljummen med lättvispad grädde och sylt. (Den fungerar också bra att spara och servera dagen efter.)
12 december 2018

Laddar fler recept...