Saffransblåmusslor med 'Nduja

NYHET
Saffransmusslor med färnkål
Foto: TV4
Linnea Järnrot
Linnea Järnrot

Saffransblåmusslor med 'Nduja

14 ingredienser

30 min

Blåmusslor med saffran, fänkål, vin och örter är en lyxig rätt som blir värmande och lätt eldig av nduja.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner
  • 1 kg blåmusslor, rensade och skrubbade
  • olivolja
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 fänkål, tunt skivad (liten)
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1-2 msk nduja (justera hetta efter smak)
  • 1 förp saffran [0,5 g]
  • 1-1,5 dl vitt vin
  • 2,5-3 dl vispgrädde
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 1 knippe persilja, hackad
  • 1 knippe gräslök, finhackad
  • bröd

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Skölj musslorna i kallt vatten och dra bort skägget.
  2. Släng musslor som är trasiga eller inte stänger sig vid lätt knackning.
  3. Hetta upp olivolja i en stor gryta.
  4. Fräs schalottenlök, fänkål och vitlök mjukt utan att det får färg.
  5. Tillsätt nduja och låt den smälta ut i grönsakerna.
  6. Strö över saffran och rör runt.
  7. Häll på vitt vin och låt det koka upp.
  8. Lägg i musslorna, sätt på ett lock och låt ånga i ca 3–4 minuter tills musslorna har öppnat sig.
  9. Tillsätt grädde och låt allt koka upp kort igen.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Släng de musslor som inte har öppnat sig.

Servering

  1. Strö över persilja och gräslök.
  2. Servera direkt med ett berg av gott bröd att doppa i såsen.