• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Saffranslax med örtris

Persisk saffranslax med örtris
Foto: TV4
Zeina Mourtada
Zeina Mourtada

Saffranslax med örtris

5 steg att laga

18 ingredienser

30 min

Saffransmarinerad lax i ugn som är löjligt lättlagad. Till serveras ett vackert och smakrikt ris med örter.

Tips! Låt gärna laxen marinera några timmar. Det går också fint att göra riset på kallt kokt ris som blivit över. 

Ingredienser

portioner4 portioner

Marinerad lax

  • 800 g laxfilé (eller laxkotletter)
  • 0,5 g saffran, utspädd med 2 msk vatten
  • 2 limefrukter, saften
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1,5 tsk chilipulver (eller paprikapulver)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 msk olivolja
  • svartpeppar
  • salt

Örtris

  • 6 dl basmatiris, av god kvalité
  • 1 dl färsk dill, finhackad
  • 1 dl färsk persilja, finhackad
  • 1 dl färsk koriander, finhackad
  • 1 dl gräslök, finhackad
  • 1-2 msk smör
  • 1 msk olja

Till servering

  • 2 dl matyoghurt
  • 1 citron, pressad saft

Gör så här

  1. Fisk
    Sätt ugnen på 200 grader (ej varmluft).
  2. Blanda samman alla ingredienser till marinaden. Lägg fisken i en ugnssäker form. Pensla marinaden på fisken och tillaga i ugn, 15-20 minuter.
  3. Örtris
    Koka riset enligt anvisning på förpackningen och låt svalna.
  4. Stek alla hackade örter i smör och olja i en stekpanna. Blanda ner de frästa örterna i riset.
  5. Servera laxen tillsammans med örtris, yoghurt och citronklyftor.