• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Saffranslax med örtris

61 röster
30 min
4
Persisk saffranslax med örtris
30 min
4

Du behöver

Marinerad lax

  • 800 g laxfilé (eller laxkotletter)
  • 0,5 g saffran, utspädd med 2 msk vatten
  • 2 limefrukter, saften
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1,5 tsk chilipulver (eller paprikapulver)
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 msk olivolja
  • svartpeppar
  • salt

Örtris

  • 6 dl basmatiris, av god kvalité
  • 1 dl färsk dill, finhackad
  • 1 dl färsk persilja, finhackad
  • 1 dl färsk koriander, finhackad
  • 1 dl gräslök, finhackad
  • 1-2 msk smör
  • 1 msk olja

Till servering

  • 2 dl matyoghurt
  • 1 citron, pressad saft

Gör så här

  1. Fisk
    Sätt ugnen på 200 grader (ej varmluft).
  2. Blanda samman alla ingredienser till marinaden. Lägg fisken i en ugnssäker form. Pensla marinaden på fisken och tillaga i ugn, 15-20 minuter.
  3. Örtris
    Koka riset enligt anvisning på förpackningen och låt svalna.
  4. Stek alla hackade örter i smör och olja i en stekpanna. Blanda ner de frästa örterna i riset.
  5. Servera laxen tillsammans med örtris, yoghurt och citronklyftor.
26 januari 2019