Saffranslängd med rostad vit choklad

POPULÄRT
koket.se
Saffranslängd med rostad vit choklad
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Saffranslängd med rostad vit choklad

18 ingredienser

1 h + ca 4 h jäsning

Ljuvligt god saffranslängd som blir extra saftig tack vare fyllningen med mandelmassa. Vill du ge längden det där lilla extra - toppa med rostad vit choklad.

Se Tea Malmegård laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner längder

Vetedeg

  • 25 g jäst (1/2 paket)
  • 250 g standardmjölk, 3 % (2,5 dl)
  • 1 g saffran
  • 8 g kardemummakärnor, stötta (1 msk)
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 5 g salt (1 tsk)
  • 570 g vetemjöl, gärna stenmalet (9,5 dl)
  • 100 g osaltat smör, tärnat
  • 55 g ägg (1 st)

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 150 g smör, rumstempererat
  • 15 g vaniljsocker

Till pensling

  • 110 g ägg (2 st)
  • 1 tsk vatten

Sockerlag

  • 150 g rörsocker (1 2/3 dl)
  • 70 g vatten (2/3 dl)

Topping

  • 75 g vit bakchoklad, kall och grovhackad
  • 50 g sötmandel, rostad och hackad (1 dl)

Gör så här

Vetedeg

  1. Lös upp jästen och saffranet i rumstempererad mjölk. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda på låg hastighet i maskin i ca 15 minuter tills du har en fin och elastisk deg. Låt degen jäsa plastad i kyl i 2 timmar eller över natten.

Fyllning

  1. Vispa ihop mandelmassa, vaniljsocker och smör till en slät kräm.

Sockerlag

  1. Koka ihop och låt svalna.

Rostad vit choklad & mandel

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta hackad mandel i en ugnsform i ugnen ca 10 minuter.
  2. Rosta chokladen försiktigt i en stekpanna tills chokladen börjar bli gyllenbrun. Häll ut över ett bakplåtspapper. Ställ i kylen. När den stelnat, hacka fint till ett strössel.

Avslut

  1. Kavla ut degen till en rektangel och stryk över mandelkrämen. Dela degen på mitten.
  2. Börja rulla ihop varje degrektangel uppifrån och ner till en rulle, tajta till emellanåt. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper.
  3. Klipp snitt nästan hela vägen ner med en vass sax i ca 45 graders vinkel med ca 2 cm mellanrum. Lägg "snitten" varannan åt höger, varannan åt vänster likt en fläta. Låt jäsa i 1-2 h under duk.
  4. Sätt ugnen på 190 grader.
  5. Pensla längderna med uppvispat ägg och vatten.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 27-30 minuter, efter 10 minuter, flytta ner plåten och grädda längst ner i ugnen. Fortsätt grädda
  7. tills längderna fått ordentligt med färg.
  8. Låt längderna svalna något. Pensla med sockerlag och strö över rostad vit choklad samt rostade mandlar.