Saffranshirs med grönkål, bakat äpple, kryddiga bovetebollar och lingonvinägrett

4 röster
40 m
4

”Den här salladen blir jag som mest sugen på under de mörka vintermånaderna. Då är det gott att krypa upp med en skål fylld av smaker som värmer och som påminner mig om julen. Härligt gyllengul hirs blandas med söta äpplen, bakade morötter och lätt krispig kål - och toppas med matiga bovetebollar som smaksätts med säsongens kryddor. Ringla till sist över en sötsyrlig lingonvinägrett!” /Therese Elgquist

40 m
4
4 portioner

Du behöver

Grön bas

  • 2 dl hirs, okokt
  • ca 0,5 krm saffran
  • 4 morötter
  • 2 äpplen (svenska exempelvis Ingrid Marie)
  • 100 g grönkål, färsk
  • 1 msk rapsolja, kallpressd
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 0,5 dl lingon, torkade

Bovetebollar

  • 2 dl bovete, torkat helt
  • 0,5 gul lök
  • 1,5 dl valnötter
  • 1 krm malen kanel
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 krm malen kryddpeppar
  • 2 msk persilja, fryst färsk
  • 1 msk tahinipasta (ljus)
  • 2 msk tamarisoja (eller annan sojasås)
  • rapsolja (att steka i)

Lingonvinägrett

  • 2 msk lingon, frysta tinade
  • 2 msk rapsolja, kallpressad
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 msk lönnsirap
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen

Servering

  • valnötter, rostade
  • persilja

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Koka hirsen enligt anvisning på förpackningen, men med 1 knivsudd saffran i kokvattnet. Låt svalna och fluffa försiktigt upp hirsen med en gaffel.
  3. Koka bovetet till bovetebollarna enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av väl.
  4. Skala och finhacka löken. Mixa valnötterna till ett grovt smul, tillsätt resten av ingredienserna till bovetebollarna och mixa till en jämn smet.
  5. Forma smeten till bollar, ca 20 stycken. Stek bollarna på medelvärme i rapsolja tills de fått fin färg runt om.
  6. Värm ugnen till 200 grader.
  7. Skrubba morötterna, skär i tunna slantar och blanda med lite olja. Lägg på en bakplåt.
  8. Dela, kärna ur och skär äpplena i stora klyftor. Lägg bredvid morötterna och rosta i mitten av ugnen i 15 minuter.
  9. Ta bort stammen från grönkålen och strimla bladen. (Tips! Spara gärna stammen och mixa ner i en smoothie - minskat matsvinn och mer näring till smoothien). Massera bladen med 0,5 msk olja och en nypa flingsalt tills kålen blivit mjuk och len. Ställ åt sidan.
  10. Mosa lingonen till vinägretten med en gaffel, blanda sedan ihop med olja, vinäger och lönnsirap. Smaka av med salt och peppar.
  11. Vänd försiktigt samman hirs, masserad grönkål, morötter och äpple. Fördela i fyra skålar. Toppa med bovetebollar, rostade valnötter och persilja. Ringla över lingonvinägrett.
26 december 2019