Saffransdeg till saffransbullar

38 röster
2 h
10-14 bullar
Saffransdeg till saffransbullar
Foto: Tv4

”Här får ni ett recept som är gjort bara för er! Degen kommer ge er dem saftigaste saffransbullarna ni kan tänka er. Här kan ni läsa om tre olika bullar, men prova degen till just dina favoritbullar och jag lovar att dem kommer göra succé i december!” /Alexander Pelli

Tips! Den här degen innehåller en redning på vetemjöl, konstigt va! Men det är den som gör degen så otroligt saftig och god. Känner du inte riktigt att du vill göra redningen så byt all vätska i receptet till mjölk, redningen går även jättebra att göra dagen innan. När ni bakar släta bullar, lussekatter eller galtar, pensla bullarna med lite vispat eller mixat ägg direkt efter ugnen, när ägget stelnar på dem varma bullarna stängs alla porerna och håller bullen saftigare längre. Baka även bullarna med bara över och undervärme utan fläkt.

Visa mer
2 h
10-14 bullar

Du behöver

Redning

  • 15 g vetemjöl (eko) [1,7 msk]
  • 70 g vatten [0,7 dl]

Fördeg

  • 140 g vetemjöl (eko) [2,3 dl]
  • 80 g vatten, ljummet [0,8 dl]
  • 25 g mjölk, ljummen (3% eko) [0,25 dl]
  • 15 g saffranslag [ca 1 msk]
  • 13 g jäst, eko eller blå

Deg

  • 125 g vetemjöl (eko) [2,1 dl]
  • 55 g strösocker (eko) [0,6 dl]
  • 3,5 g havssalt, fint [0,5 tsk]
  • 65 g smör, kallt normalsaltat (eko)
  • redning (kall enligt recept)

Släta bullar med eller utan socker

  • ägg
  • smör
  • strösocker

Lussekatter eller julgaltar

  • russin, blötlagda
  • ägg

Saffransknutar eller snäckor

  • russin, blötlagda (valfritt)
  • 125 g smör, mjukt normalsaltat (eko)
  • 75 g rörsocker, eko
  • 1 g havssalt, fint
  • ägg
  • pärlsocker
  • mjölk
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Redning
    Blanda vatten och mjöl i en kastrull med en visp. Sjud den sedan på medelhög värme tills redningen tjocknar och börjar bli aningen klibbig. Häll sedan ut den på ett fat och täck med plast, ställ in i kylen och låt svalna helt, ca 30-60 minuter.
  2. Fördeg
    Blanda alla ingredienser till fördegen och låt jäsa i 30 minuter.
  3. Deg
    Tillsätt sedan mjöl, socker och salt i fördegen. Blanda degen långsamt i 5-7 minuter. Tillsätt det kalla smöret och redningen och blandar ytterligare 7-10 minuter långsamt. Har din maskin svårt att blanda degen utan smör och redning? Tillsätt redningen tillsammans med sockret och saltet.
  4. När degen är färdigblandad låter du den vila i 15-30 minuter övertäckt. Nu kan du välja och vraka bland dina saffransfavoriter! Nedan kan du få inspiration till tre olika sorter.
  5. Släta bullar med eller utan socker
    Efter att degen är klar och vilat i 30 minuter väger du upp 40 grams bitar och rullar till bollar som du lägger i en smörad ring eller bakform. Bollarna kommer svälla till 3 gånger sin egen storlek, så lägg dem inte för tajt.
  6. Låt dem jäsa i en avstängd ugn, ställ kokande hett vatten längst ner i ugnen i en djup plåt. Låt dem jäsa till mer än dubbel storlek. Ta ut dem från ugnen och värm ugnen till 220 - 230 grader, beroende på hur kraftig ugnen är. Använd endast över och undervärme.
  7. Baka bullarna i nedre delen av ugnen i ca 6-10 minuter beroende på hur många bullar du har i formen.
  8. Pensla bullarna med lite vispat ägg direkt efter ugnen. När dem svalnat kan du välja att pensla bullarna med smält smör och doppa dem i socker eller bara äta dem som dem är.
  9. Lussekatter eller julgaltar
    Efter att degen är klar och vilat i 30 minuter väger du upp 60 grams bitar och rullar ut ca 35-40 cm långa. Rulla in vardera ände mot mitten för att forma som ett S med flera varv på vardera ände. Tryck ner blötlagda russin i mitten på varje ände.
  10. Låt dem jäsa i en avstängd ugn, ställ kokande hett vatten längst ner i ugnen i en djup plåt. Låt dem jäsa till mer än dubbel storlek. Ta ut dem från ugnen och värm ugnen till 220 - 230 grader, beroende på hur kraftig ugnen är. Använd endast över och undervärme.
  11. Baka i cirka 5-7 minuter i mitten av ugnen, pensla bullarna med vispat ägg direkt efter ugnen.
  12. Saffransknutar eller snäckor
    Efter att degen är klar och vilat i 30 minuter trycker du ut den på en mjölad skärbräda, eller bricka, och stoppar in den i kylen i ca 15 minuter. Medan degen kyls blandar du en smörfyllning av smör, såsocker och salt.
  13. Kavla ut din deg till 0,5 cm tjock och ca 30-40 cm djup. Bred ut fyllningen och lägg på blötlagda russin efter behag och tycke. Rulla den bortre kanten neråt mot dig själv så du får en lång rulle, skär upp ca 80 g stora skivor och lägg i bakformar eller muffinsformar.
  14. Låt dem jäsa i en avstängd ugn, ställ kokande hett vatten längst ner i ugnen i en djup plåt. Låt dem jäsa till mer än dubbel storlek. Ta ut dem från ugnen och värm ugnen till 220 - 240 grader, beroende på hur kraftig ugnen är. Använd endast över och undervärme.
  15. Pensla bullarna med ägg och toppa med pärlsocker, baka i cirka 8 - 12 minuter i mitten av ugnen. Pensla bullarna med mjölk direkt efter ugnen.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...