Saffranscroissanter med pistagefyllning
Saffranscroissanter med pistagefyllning
14 ingredienser
ca 3 h + 1 dygn
Pistage och saffran är en läcker och ganska beprövad kombination
Tips! Här hittar du ett recept på saffranspulp.
Ingredienser
Pistagemassa
- 100 g pistagenötter
- 500 g vatten
- 130 g strösocker
- 100 g smör
- 2 droppar apelsinblomsvatten
- 0,5 apelsin, finrivet skal
Saffranscrossianter
- 900 g vetemjöl
- 90 g strösocker
- 20 g salt
- 30 g jäst
- 20 g honung
- 550 g vatten
- 10 g saffran (saffranspulp)
- 500 g smör, för inkavling
Gör så här
Pistagemassa
- Lägg pistagenötterna i en skål med vattnet, ca 40 grader, så att nötterna täcks. Täck med plastfolie och låt dra i rumstemperatur i ett dygn.
- Sila bort vattnet från nötterna. Häll över sockret och mixa i en matberedare till en massa.
- Tillsätt smör, apelsinblomsvatten samt rasp av apelsin och mixa igen helt slätt.
Croissantdeg
- Kör alla ingredienserna utom smöret till en smidig deg ca 3-4 minuter.
- Låt ligga i kylen och vila ca 1 timme.
- Kavla ut degen och vik in smöret.
- Kavla sedan 3 stycken 3-slag på degen och låt vila i kyl ca 30-40 minuter så att spänningen släpper.
- Kavla sedan ut degen 2 cm tjock.
- Skär ut som trekanter och rulla dem med pistagefyllning i mitten.
- Låt jäsa ca 90 minuter under plast i rumstemperatur. Pensla med ägg och strö lite pistage ovanpå.
- Baka i 180 grader ca 20 minuter.
- Dra av på galler och låt svalna.