Saffransbulle med mascarpone och hjortron
Saffransbulle med mascarpone och hjortron
16 ingredienser
2 h
”Saffranbullen med extra allt! Hjortronsylt, mascarponegrädde och rostade mandlar gör den här bullen till det enda man behöver en mörk decemberdag. Lycka till!” /Alexander Pelli
Här hittar du recept på hjortronsylt >>
Ingredienser
Fördeg/Steg 1
- 54 g vetemjöl (ekologiskt) [0,9 dl]
- 42 g vatten [3 msk]
- 12 g jäst (ekologiskt)
Bortgörning/Steg 2
- 186 g vetemjöl (ekologiskt) [3 dl]
- 60 g fullkornsdinkelmjöl (ekologiskt) [1 dl]
- 93 g vatten [0,9 dl]
- 27 g saffranslag (eller 1–1,5 g torr saffran) [2 msk]
- 35 g strösocker (ekologiskt) [2,6 msk]
- 90 g normalsaltat smör (ekologiskt)
- 5 g salt [4 krm]
- mjölk (till pensling)
Mascarponegrädde
- 250 g mascarpone
- 250 g vispgrädde (ekologiskt)
- 6 g vaniljsocker (ekologiskt)
Servering
- sötmandel, hackade och rostade
- hjortronsylt
Gör så här
Degen
- Blanda ihop fördegen och låt jäsa i 30–60 minuter, fördegen är klar när den jäst till lite mer än dubbla storleken.
- Tillsätt resterande ingredienser och blanda allt i ca 15 minuter långsamt i en maskin.
- Låt degen ligga och vila övertäckt i 30–45 minuter, degen skall börja jäsa.
- Väg upp degen i 12 lika stora bitar, ca 50 g styck och rundriv/forma till bollar. Tryck sedan till bollarna i mitten så att du får ett ganska stor fördjupning i mitten, lite som en bagel utan att göra hål genom degen. Låt jäsa i avstängd ugn 60–90 minuter.
- När bullarna jäst färdig så sätt ugnen på 230–250 grader utan fläkt, endast över- och undervärme. Tryck till lite lätt i mitten där du redan gjort en grop och baka bullarna i 5–8 minuter i nedre delen av ugnen.
- Pensla med mjölk efter ugnen.
Mascarponegrädde
- Gör toppingen när bullarna svalnat.
- Vispa upp mascarponen tills den mjuknar. Tillsätt därefter grädde och vaniljsocker
- Rör för hand med en visp tills det tjocknar men fortfarande är lent och mjukt. Var försiktig och rör inte intensivt.
Servering
- När bullarna svalnat brer du på mascarponegrädden på bullen och gör en grop i mitten, toppa med den hackade mandeln och ca 1 msk hjortronsylt.