Saffransbulle med mascarpone och hjortron

Saffransbulle med mascarpone och hjortron
Foto: Tv4
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Saffransbulle med mascarpone och hjortron

16 ingredienser

2 h

”Saffranbullen med extra allt! Hjortronsylt, mascarponegrädde och rostade mandlar gör den här bullen till det enda man behöver en mörk decemberdag. Lycka till!” /Alexander Pelli

Här hittar du recept på hjortronsylt >>

Ingredienser

portioner bullar

Fördeg/Steg 1

  • 54 g vetemjöl (ekologiskt) [0,9 dl]
  • 42 g vatten [3 msk]
  • 12 g jäst (ekologiskt)

Bortgörning/Steg 2

  • 186 g vetemjöl (ekologiskt) [3 dl]
  • 60 g fullkornsdinkelmjöl (ekologiskt) [1 dl]
  • 93 g vatten [0,9 dl]
  • 27 g saffranslag (eller 1–1,5 g torr saffran) [2 msk]
  • 35 g strösocker (ekologiskt) [2,6 msk]
  • 90 g normalsaltat smör (ekologiskt)
  • 5 g salt [4 krm]
  • mjölk (till pensling)

Mascarponegrädde

  • 250 g mascarpone
  • 250 g vispgrädde (ekologiskt)
  • 6 g vaniljsocker (ekologiskt)

Servering

  • sötmandel, hackade och rostade
  • hjortronsylt

Gör så här

Degen

  1. Blanda ihop fördegen och låt jäsa i 30–60 minuter, fördegen är klar när den jäst till lite mer än dubbla storleken.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och blanda allt i ca 15 minuter långsamt i en maskin.
  3. Låt degen ligga och vila övertäckt i 30–45 minuter, degen skall börja jäsa.
  4. Väg upp degen i 12 lika stora bitar, ca 50 g styck och rundriv/forma till bollar. Tryck sedan till bollarna i mitten så att du får ett ganska stor fördjupning i mitten, lite som en bagel utan att göra hål genom degen. Låt jäsa i avstängd ugn 60–90 minuter.
  5. När bullarna jäst färdig så sätt ugnen på 230–250 grader utan fläkt, endast över- och undervärme. Tryck till lite lätt i mitten där du redan gjort en grop och baka bullarna i 5–8 minuter i nedre delen av ugnen.
  6. Pensla med mjölk efter ugnen.

Mascarponegrädde

  1. Gör toppingen när bullarna svalnat.
  2. Vispa upp mascarponen tills den mjuknar. Tillsätt därefter grädde och vaniljsocker
  3. Rör för hand med en visp tills det tjocknar men fortfarande är lent och mjukt. Var försiktig och rör inte intensivt.

Servering

  1. När bullarna svalnat brer du på mascarponegrädden på bullen och gör en grop i mitten, toppa med den hackade mandeln och ca 1 msk hjortronsylt.