Karl Fredrik tulpan 2

Karl Fredrik lär dig - så odlar du tulpaner!

I Karl Fredriks underbara bok "Mitt blomsterår på Österlen" får vi ta del av ljuvliga tips på hur man bäst förvaltar en trädgård med blommor, växter och ätbara ting. Bland annat lär han dig hur du ska tänka när du planterar underbart vackra tulpaner och de tipsen hittar du här!

Karl Fredrik tulpan

Plantera tulpanlökarna på hösten, gärna i väldränerad jord. Tulpaner går egentligen att sätta ända tills det blir tjäle i jorden. De behöver inte rota sig före vintern. Men det är bra om det kommer en kylperiod så att de känner skillnaden och fattar att det sedan kommer en vår. Efter blomningen måste tulpaner bilda ett nytt lökhjärta för att de ska kunna blomma på nytt nästa vår. Därför är det extra viktigt med mycket näring. Använd benmjöl, blodmjöl eller annat långtidsverkande gödsel i gropen där du planterar lökarna. Tilläggsgödsla till våren.

Sätt lökarna ca 15 cm djupt och lika långt ifrån varandra. Plantera dem gärna i grupper.

Med lite planering kan du få en lång period av blommande tulpaner i trädgården. Vissa sorter slår ut redan i april medan andra blommar en bit in i juni.

karl fredrik tulpan 3

Den ursprungliga tulpanlöken dör efter blomningen och beroende på sort produceras sidolökar som blommar kommande år. Alla tulpaner blommar alltså inte igen. Nyp av fröhuset efter blomningen för att blomman inte ska gå upp i frö. Det är ytterst sällan som det blir fruktsamt, bryt istället av fröhuset direkt efter blomning när kronbladen fallit. Då går näringen tillbaka ner i tulpanen och de vissnar bort, istället för att kraften går till att bilda frö.

Karl Fredrik tulpan 2

Gödsla tulpaner så här:
• I gropen i samband med plantering, benmjöl, blodmjöl eller annat långtidsverkande gödsel.
• Direkt när blomman skjuter upp, hönsgödsel.
• En giva på hösten för invintring, höstgödsel i pelletsform*.
Detta tillvägagångssätt har gjort att vi har otroligt mycket tulpanblomning på Eklaholm. Blomningen kan i bästa fall vara från slutet av mars till mitten av juni! Från att den första börjar bekänna färg mot vägg i söderläge, till att den sista högsträckta singlar ner i skuggan i woodland.

karl fredrik mitt blomsterår på österlen omslag