Roys doughnuts med chokladglasyr

Roy Fares om sin passion för bakning

Från en nyfiken pojke i hemkunskapen till Tössebageriet, årets konditor 2010 och ett välkänt leende i TV-rutan: Roy Fares har tagit alla fikasugna svenskar med storm. Köket-redaktionen har tagit pulsen på mannen bakom de frestande bakverken!

När började du intressera dig för bakning och matlagning?

Jag har alltid gillat mat och bakverk och stod ofta i köket med mamma, men det var framförallt i skolan under hemkunskapen som intresset växte. Att bara få stå att laga mat, jobba med råvaror och skapa goda bakverk tyckte jag var jätteroligt. Jag visste egentligen inte vad jag ville jobba med som vuxen men hoppade på ett bageri- och livsmedelsprogram i gymnasiet med tanken ”Tänk att kunna äta hur mycket wienerbröd man vill!”. Idag har det vuxit till min passion.

Vad är det roligaste respektive det tuffaste du har gjort genom karriären?

Det roligaste jag har varit med om var att vinna årets konditor, det har varit otroligt vägledande i min karriär. Men det var också det tuffaste jag gjort. Det är under tidspress och tar enormt mycket tid, energi och träning.

Har du någon ny kokbok på gång?

Ja, det har jag faktiskt! I april släpper jag en bakbok för barn – Cake hero. Den riktar sig till barn mellan ca 9–13 år och är en bok med många bilder och beskrivande steg-för-steg-moment. Men den kommer nog passa många vuxna också.

Vad är roligaste med att göra kokböcker?

Det roligaste med att göra kokböcker är hela processen från en idé till färdig bok. Jag vill att mina böcker ska vara mer än bara recept, de ska innehålla berättelser, resor, ha olika teman och såklart många snygga bilder. Det absolut roligaste är när människor faktiskt använder böckerna, bakar och gillar mina recept. Det är ju det som är mitt mål!

Vad är det med just USA som lockar och ger inspiration till dina böcker?

Det är ett härligt land med snygga och coola bakverk som ändå känns görbara med fokus på hemlagat. Dessutom har bakverken ofta härliga namn. Alla gillar ju något som heter triple chocolate fudge! Jag är egentligen inte låst i USA eller teman utan jag bakar det jag tycker om.

Redaktionens tips! Gillar du vräkigt med extra allt? Testa Roys Fudgekladdkaka de luxe

Vilket är ditt favoritbakverk?

Oj, det är svårt att välja ett specifikt bakverk. Jag är lite av en säsongare. Vår och sommar vill jag äta bakverk med bär, vanilj och rabarber. Jag är riktigt sugen på rabarbersaft nu! På höst och vinter äter jag gärna choklad och nötter istället. Jag är inte så förtjust i matchapulver och såna grejer. Det smakar lite för mycket gräsmatta.

Vad skulle du säga är trendigt inom bakning just nu?

Det som är trendigt just nu är hybrider, alltså när du korsar två klassiska bakverk! Annars handlar det idag mer om att bakning ska vara kul, kreativt och enkelt. Det behöver inte vara så perfekt.

Redaktionens tips! Ni måste testa Roys bästa hybrider - Äppelkakacheesecake med smuldeg eller kanelbullesemlan!

Vad ska man tänka på när man bakar som nybörjare i köket?

Följ receptet! Bakning och matlagning är två helt olika saker. Allt har en funktion i bakning och det är mer kemi än matlagning. Läs igenom receptet noga och gör alla momenten i rätt ordning. Börja inte med det svåraste bakverket, börja med en sockerkaka!

Värsta bakmissen eller kökskatastrofen du har gjort?

Haha jag gör bakmissar lite då och då faktiskt. Jag testar hela tiden nya idéer och smaker så jag misslyckas hela tiden. Och så tappar jag saker ibland. När vi plåtade till min senaste bok hade jag precis gjort klart en tårta, fixat och dekorerat den och så snubblar jag på väg till fotobordet.