Äppelcheesecake med smuldeg

1,5 h + 6 h
12 bitar
Spela video Äppelcheesecake med smuldeg
Foto: TV4
1,5 h + 6 h
12 bitar

Du behöver

Pajbotten

  • 110 g smör, rumstempererat
  • 50 g strösocker (0,5 dl)
  • 160 g vetemjöl (2,5 dl)

Smuldeg

  • 50 g strösocker (0,5 dl)
  • 90 g vetemjöl (1,5 dl)
  • 20 g havregryn (0,5 dl)
  • 60 g smör, rumstempererat
  • 2 g kardemumma (0,5 tsk)

Cheesecakefyllning

  • 15 g strösocker (1 msk)
  • 5 g kanel (1 tsk)
  • 1 nypa riven muskotnöt
  • 2 stora svenska äpplen
  • 600 g färskost, rumstempererad
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 5 g vaniljsocker (1 tsk)
  • 20 g vetemjöl (2 msk)
  • 50 g vispgrädde (0,5 dl)
  • 165 g ägg, rumstempererat (3 st)

Gör så här

  1. Pajbotten
    Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop till en smuldeg. Använd alternativt matberedare.
  2. Fördela smuldegen jämnt i en springform, 22 cm i diameter. Platta till ytan och se till så att degen täcker bottnen ytan. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter. Låt svalna.
  3. Smuldeg
    Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop till en smuldeg.
  4. Cheesecakefyllning
    Vrid ner ugnen till 160 grader. Blanda strösocker, kanel och muskot i en bunke.
  5. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äppelbitarna i bunken och blanda ordentligt med kryddorna.
  6. Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker och mjöl till en fluffig blandning. Vispa ner grädden.
  7. Vänd ner 1 ägg i taget med en slickepott och blanda till en slät och fin fyllning.
  8. Smörj formen lite lätt med vegetabilisk olja på kanten och häll i fyllningen. Strö äppelbitarna ovanpå och fördela smuldegen jämnt på toppen.
  9. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter, eller tills smultoppingen har fått lite färg. Stäng av ugnen, öppna ej luckan och cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter.
  10. Låt svalna helt innan du ställer in den i kylen minst 6 timmar.
Kommentera receptet

Fler goda recept