Äppelcheesecake med smuldeg

166 röster
1,5 h + 6 h
12 bitar
Äppelcheesecake med smuldeg
1,5 h + 6 h
12 bitar

Du behöver

Pajbotten

  • 110 g smör, rumstempererat
  • 50 g strösocker [0,5 dl]
  • 160 g vetemjöl [2,5 dl]

Smuldeg

  • 50 g strösocker [0,5 dl]
  • 90 g vetemjöl [1,5 dl]
  • 20 g havregryn [0,5 dl]
  • 60 g smör, rumstempererat
  • 2 g kardemumma [0,5 tsk]

Cheesecakefyllning

  • 15 g strösocker [1 msk]
  • 10 g malen kanel [2 tsk]
  • 0,5 krm muskot, riven
  • 2 svenska äpplen
  • 600 g färskost, rumstempererad
  • 180 g strösocker [2 dl]
  • 5 g vaniljsocker [1 tsk]
  • 20 g vetemjöl [2 msk]
  • 50 g vispgrädde [0,5 dl]
  • 165 g ägg, rumsvarmt (3 st)

Gör så här

  1. Pajbotten
    Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop till en smuldeg. Använd alternativt matberedare.
  2. Fördela smuldegen jämnt i en springform, 22 cm i diameter. Platta till ytan och se till så att degen täcker bottnen ytan. Grädda mitt i ugnen i 12 minuter. Låt svalna.
  3. Smuldeg
    Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop till en smuldeg.
  4. Cheesecakefyllning
    Vrid ner ugnen till 160 grader. Blanda strösocker, 5 g kanel och muskot i en bunke.
  5. Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Lägg äppelbitarna i bunken och blanda ordentligt med kryddorna.
  6. Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker, 5 g kanel och mjöl till en fluffig blandning. Vispa ner grädden.
  7. Vänd ner 1 ägg i taget med en slickepott och blanda till en slät och fin fyllning.
  8. Smörj formen lite lätt med vegetabilisk olja på kanten och häll i fyllningen. Strö äppelbitarna ovanpå och fördela smuldegen jämnt på toppen.
  9. Grädda mitt i ugnen i cirka 45 minuter, eller tills smultoppingen har fått lite färg. Stäng av ugnen, öppna ej luckan och cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 20 minuter.
  10. Låt svalna helt innan du ställer in den i kylen minst 6 timmar.
5 november 2016