Roy Fares mörka chokladmousse med vaniljgrädde

36 röster
30 min + 2 timmar i kylen
6
Roy Fares mörka chokladmousse med vaniljgrädde
Foto: TV4

Fluffig, len och smältande god. Precis så blir den här mörka chokladmoussen toppad med vaniljgrädde, eller vaniljchantilly som konditorerna säger. 

Visa mer
30 min + 2 timmar i kylen
6

Du behöver

Chokladmousse

  • 200 g mörk choklad
  • 400 g vispgrädde 40 % [4 dl]
  • 45 g äggula [3 st]
  • 55 g ägg [1 st]
  • 50 g socker [0,5 dl]
  • 50 g vatten [0,5 dl]
  • 1 gelatinblad
  • hasselnötter, hackade

Vaniljchantilly

  • 300 g vispgrädde 40 % [3 dl]
  • 30 g florsocker [0,5 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Chokladmousse
    Hacka mörk choklad och lägg i en bunke och smält försiktigt chokladen i mikron.
  2. Lägg gelatinblad i kallt vatten. Vispa grädden till dess att den formar en lätt topp när du lyfter vispen, ställ åt sidan.
  3. Blanda äggula och ägg i en bunke och vispa upp på maximal hastighet till ett skum.
  4. Koka upp vatten och socker i en kastrull i 2 minuter. Häll under konstant vispning ner sockerlagen i äggskummet i en tunn stråle. Fortsätt att vispa tills blandningen har fått rumstemperatur.
  5. Plocka upp gelatinbladet ur vattnet och smält det försiktigt i mikron (eller i en liten kastrull) och tillsätt det i äggskummet och blanda.
  6. Vänd därefter ner den ljumna chokladen. Avsluta med att vända i grädden.
  7. Fyll i önskade glas och låt stå i minst 2 timmar i kylen.
  8. Vaniljchantillyn
    Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker till krämig konsistens. Fyll ev i spritspåse.
  9. Garnering
    Toppa chokladmoussen med vaniljchantilly och hasselnötter.

Laddar fler recept...