Rotsaksbiffar med svampsås

NYHET
Rotsaksbiffar med svampsås
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Rotsaksbiffar med svampsås

24 ingredienser

Krispiga rotfruktsbiffar, fluffigt potatismos och en mustig svampsås - en rustik middag med husmanssmaker i vegetarisk tappning.

Ingredienser

portioner

Rotsaksbiffar

  • 600 g kålrot, skalad
  • 300 g rotselleri, skalad
  • 200 morötter
  • 1 gul lök
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • olja, till stekning
  • salt
  • peppar
  • persilja, till servering

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk

Svampsås

  • 250 g svamp, t ex champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • salt
  • peppar

Rårörda lingon

  • 2 dl frysta lingon
  • 3 msk strösocker

Gör så här

  1. Rör ihop lingon och socker och ställ åt sidan.
  2. Skala och koka potatisen till moset.
  3. Skala kålrot, morot och rotselleri. Skala och skiva löken tunt.
  4. Rör ihop grönsakerna med mjölet. Tillsätt äggen. Salta och peppra. Vänd runt och låt stå.
  5. Skala och hacka lök till såsen. Skiva svampen.
  6. Stek svampen i smöret och när den har vätskat av sig, tillsätt löken. Stek tills löken är mjuk. Smula ned buljongtärningen.
  7. Tillsätt grädde, mjölk och soja, låt koka ihop sakta.
  8. Värm smör och mjölk till moset. Häll av potatisen och stöt den med en ballongvisp eller potatisstöt. Blanda med smör och mjölk. Salta och peppra och håll varmt.
  9. Värm olja i en stekpanna och klicka ut biffar, som små rårakor. Stek gyllene på båda sidor.
  10. Servera med mos, sås och rårörda lingon. Hacka persilja och strö över.