Roti med lammcurry

Roti med lammcurry
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Roti med lammcurry

20 ingredienser

1 h 30 m

Den här smakrika rätten med lamm tar sin lilla tid att tillaga men är värd all väntan. En perfekt rätt att tillaga och njuta av i helgen kanske?

Ingredienser

portioner

Lammcurry

  • 1,4 kg grytbitar av lamm (eller get)
  • 1 msk curry (2 tsk extra)
  • 1 msk salt
  • 1 tsk malen ingefära, mald
  • 1 tsk svartpeppar (från kvarn)
  • 1 silverlök, grovhackad (stor)
  • 2 salladslökar, grovhackade
  • 4 klyftor vitlök, krossade och grovhackade
  • 1,5 cm färsk ingefära, grovhackad
  • 4 kryddpepparkorn, hela
  • 2 timjankvistar, rensade
  • 4 msk olivolja
  • 4 dl fast potatis, i kuber
  • 2,5 dl morot, i kuber

Roti

  • 0,5 l vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk bakpulver
  • 3,75 dl vatten
  • rapsolja (till stekning)
  • vetemjöl (till utbakning)

Gör så här

Lammcurry

  1. Lägg lammbitarna på hushållspapper och klappa dem torra.
  2. Blanda 1 msk currypulver med salt, malen ingefära och svartpeppar. Blanda sedan lammbitarna med kryddblandningen i en bunke.
  3. Blanda silverlök, salladslök, vitlök, ingefära, kryddpeppar, timjan och 2 msk olivolja i en mixer och mixa till en slät puré. Blanda purén med lammet. Täck skålen och låt marinera i kylen över natten.
  4. Fräs 2 msk currypulver i 2 msk olivolja tills det doftar. Fräs sedan lammet i omgångar så bitarna får vacker färg.
  5. Lägg tillbaka lammbitarna i grytan och tillsätt vatten så det precis täcker, koka upp och låt sjuda i 45 minuter.
  6. Tillsätt potatis och morötter och sjud ytterligare 45 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
  7. Ta upp lamm och rotfrukter och koka ner vätskan till en krämig konsistens. Lägg sedan tillbaka lammet och rotfrukterna i vätskan och blanda.

Roti

  1. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt vattnet lite i taget och arbeta till en smidig deg.
  2. Slå in degen i plastfilm och låt vila i 15 minuter.
  3. Dela degen i 6 bitar, tryck ut bitarna till 8 cm cirklar och pensla med olja samt pudra med mjöl. Lägg ihop bitarna två och två och pressa ut dem till 10 cm cirklar, pudra med mjöl och låt vila i 15 minuter. Kavla sedan ut till 20 cm cirklar.
  4. Hetta upp en panna.
  5. Pensla degbitarna med olja och stek tills små bubblor visar sig. Pensla med olja, vänd och stek ytterligare 1 minut.

Servering

  1. Skeda upp lammcurry på varje roti, rulla ihop och servera med exempelvis koriander och limeklyftor.