Roti med lammcurry
Roti med lammcurry
20 ingredienser
1 h 30 m
Den här smakrika rätten med lamm tar sin lilla tid att tillaga men är värd all väntan. En perfekt rätt att tillaga och njuta av i helgen kanske?
Ingredienser
Lammcurry
- 1,4 kg grytbitar av lamm (eller get)
- 1 msk curry (2 tsk extra)
- 1 msk salt
- 1 tsk malen ingefära, mald
- 1 tsk svartpeppar (från kvarn)
- 1 silverlök, grovhackad (stor)
- 2 salladslökar, grovhackade
- 4 klyftor vitlök, krossade och grovhackade
- 1,5 cm färsk ingefära, grovhackad
- 4 kryddpepparkorn, hela
- 2 timjankvistar, rensade
- 4 msk olivolja
- 4 dl fast potatis, i kuber
- 2,5 dl morot, i kuber
Roti
- 0,5 l vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 1 msk bakpulver
- 3,75 dl vatten
- rapsolja (till stekning)
- vetemjöl (till utbakning)
Gör så här
Lammcurry
- Lägg lammbitarna på hushållspapper och klappa dem torra.
- Blanda 1 msk currypulver med salt, malen ingefära och svartpeppar. Blanda sedan lammbitarna med kryddblandningen i en bunke.
- Blanda silverlök, salladslök, vitlök, ingefära, kryddpeppar, timjan och 2 msk olivolja i en mixer och mixa till en slät puré. Blanda purén med lammet. Täck skålen och låt marinera i kylen över natten.
- Fräs 2 msk currypulver i 2 msk olivolja tills det doftar. Fräs sedan lammet i omgångar så bitarna får vacker färg.
- Lägg tillbaka lammbitarna i grytan och tillsätt vatten så det precis täcker, koka upp och låt sjuda i 45 minuter.
- Tillsätt potatis och morötter och sjud ytterligare 45 minuter tills rotfrukterna är mjuka.
- Ta upp lamm och rotfrukter och koka ner vätskan till en krämig konsistens. Lägg sedan tillbaka lammet och rotfrukterna i vätskan och blanda.
Roti
- Blanda mjöl, salt och bakpulver. Tillsätt vattnet lite i taget och arbeta till en smidig deg.
- Slå in degen i plastfilm och låt vila i 15 minuter.
- Dela degen i 6 bitar, tryck ut bitarna till 8 cm cirklar och pensla med olja samt pudra med mjöl. Lägg ihop bitarna två och två och pressa ut dem till 10 cm cirklar, pudra med mjöl och låt vila i 15 minuter. Kavla sedan ut till 20 cm cirklar.
- Hetta upp en panna.
- Pensla degbitarna med olja och stek tills små bubblor visar sig. Pensla med olja, vänd och stek ytterligare 1 minut.
Servering
- Skeda upp lammcurry på varje roti, rulla ihop och servera med exempelvis koriander och limeklyftor.