Rostbiff med potatiskaka och rödvinssås

Rostbiff med potatiskaka och rödvinssås

Rostbiff med potatiskaka och rödvinssås

Av: Nikita - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

2 h 30 min

En god maträtt som nästintill sköter sig själv. Passar perfekt till nyårsmiddagen eller när du känner för att lyxa till det i vardagen.

Ingredienser

portioner

Potatiskaka

  • 1 kg mjölig potatis
  • 1 purjolök
  • 250 g kvarg
  • 4 ägg
  • 1 dl grädde
  • 2 dl riven ost, gärna smakrik
  • salt
  • peppar

Rödvinssås

  • 3 schalottenlökar
  • 50 g rotselleri, hackad
  • 2 msk smör, rumsvarmt
  • 1 tsk strösocker
  • 2 tsk tomatpuré
  • 6 dl rött vin, tex Terre de Mistral Reserve, Cotes du Rhone.
  • 2 krm torkad timjan
  • 3 persiljestjälkar
  • 2 msk kalvfond
  • salt
  • malen svartpeppar
  • 0,5 msk majsstärkelse

Rostbiff

  • 600 g rostbiff
  • smör, och rapsolja till stekning
  • 0,75 tsk salt, eller efter smak
  • 1 krm svartpeppar, eller efter smak
  • färsk timjan, hackad
  • 1 klyfta vitlök, skuren
  • 300 g körsbärstomater (på kvist)
  • 3 lagerblad
  • flingsalt

Gör så här

Potatiskaka

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen och skiva eller hyvla den tunt. Strimla purjolöken fint.
  3. Blanda kesella, grädde och ägg till en stanning, salta och peppra efter smak. Smörj noggrant en rund form, ca 22 centimeter i diameter. Vänd hälften av potatisen i äggstanningen och lägg den i formen. Strö över hälften av osten och purjolöken.
  4. Vänd resterande potatis i äggstanningen och lägg i formen. Häll över stanningen och strö över resten av osten. Grädda mitt i ugnen ca 1,5 timme.
  5. Tips: Täck kakan med folie om den får för mycket färg under gräddningen.
  6. Ta ut kakan ur ugnen och sänk temperaturen till 125 grader. Låt potatiskakan vila medan det är dags för rostbiffen att ta plats i ugnen.
  7. Under tiden potatiskakan är i ugnen passa på att göra rödvinssåsen. Låt den sedan vila i kylen tills det är dags för servering.

Rödvinssås

  1. Skala och hacka schalottenlöken. Fräs den och rotsellerin i hälften av smöret i en kastrull tills löken är mjuk, ca 5 min. Tillsätt socker och tomatpuré. Fräs ytterligare ca 1 min.
  2. Tillsätt vin, timjan, persiljestjälkar och kalvfond. Låt såsen koka upp. Sänk värmen och låt såsen koka på svag värme utan lock ca 30 min. Sila och mät upp såsen, det ska bli ca 3 dl. (Späd med vatten om det är mindre mängd). Häll tillbaka såsen i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Blanda majsstärkelsen med lite vatten. Vispa ner redningen i såsen och koka upp. Hit går det bra att förbereda såsen dagen före servering, såsen blir bara godare om den får vila någon dag i kylen.
  4. Vid servering: Värm såsen och låt den sjuda någon minut. Blanka av såsen genom att klicka i resten av det rumsvarma smöret. Vispa till smöret har smält.

Rostbiff

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Bryn köttet i smör och rapsolja, vitlök och timjan. Lägg det i en ugnssäker form. Salta och peppra och krydda med färsk timjan. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del. Lägg kvisttomater och lagerblad bredvid köttet.
  3. Stek köttet i mitten av ugnen tills termometern visar 60 grader för rött kött, 65 för rosa och 70 grader för genomstekt kött. Det tar ca 45–60 min. Ta ut köttet men låt tomaterna vara kvar. Täck över köttet med folie och låt det vila. Höj ugnsvärmen till 250 grader och stek tomaterna ytterligare i ca 10 min.