Rostad rotsellerisoppa

POPULÄRT
Rostad rotsellerisoppa
Foto: Tv4

Rostad rotsellerisoppa

Av: Björn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

45 m

Rostad rotsellerisoppa toppad med vinteräpplen och brynt hasselnötssmör.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 rotselleri [ca 350-400 g]
  • 2 äpplen (vinteräpplen, en syrligare sort)
  • 1 msk olivolja (till rostning)
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl vispgrädde
  • 5 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 citron, saften (liten)
  • ca 0,5 tsk salt
  • ca 1 krm svartpeppar

Topping

  • 2 äpplen, vinteräpplen, en syrligare sort
  • 1 msk citronsaft
  • 1 knippe dill, hackad

Brynt hasselnötssmör

  • 0,5 dl hasselnötter, rostade
  • 25 g smör

Gör så här

Soppa

  1. Skala rotsellerin, kärna ur äpplena och skär dem i mindre bitar.
  2. Lägg rotselleri och äpple i en ugnsform, ringla över olivolja och rosta i ugnen på 200 grader tills de mjuknat, ca 20-30 minuter.
  3. Koka upp crème fraiche, grädde, vatten och buljongtärningar.
  4. Häll ner rotsellerin och äpplena i crème fraicheblandningen och mixa slät med stavmixer.
  5. Smaka av med citron, salt och färskmalen peppar.

Topping

  1. Skala, kärna ur och skär äpplena i små tärningar. Blanda bitarna med citronsaft och dill. Lägg önskad mängd på soppan.

Brynt hasselnötssmör

  1. Hacka hasselnötterna.
  2. Bryn smöret tills det blir bärnstensfärgat och börjar dofta kola.
  3. Vänd ner nötterna i smöret och ringla det sedan över soppan.