Rostad potatispuré med ängssyrevinägrett, krispig potatis och löjrom
Rostad potatispuré med ängssyrevinägrett, krispig potatis och löjrom
15 ingredienser
Variation på potatis där konsistenster och smaker möts i perfekt harmoni.
Ingredienser
Rostad potatispuré
- 500 g mandelpotatis
- 4 dl gräddmjölk
- 100 g smör
Friterad potatis
- 1 potatis (stor)
- olja, till fritering
Ängssyra
- 10 g ängssyra
- 4 msk rapsolja
- 2 msk citronsaft
- salt
- peppar
Syltad potatis
- 2 potatisar (små)
- 1 dl ättikslag (1,2,3-lag)
Schalottenlök
- 1 schalottenlök
Övrigt
- 4 potatisar (små)
- 4 kvistar ängssyra
- 60 g löjrom
Gör så här
Rostad potatispuré
- Skala och rosta potatisskalen gyllene i en 100 grader varm ugn. Sjud sedan upp gräddmjölken samt potatisskalen. Låt sjuda tills att den får god smak. Sila sedan bort skalen.
- Koka potatisen mjuk och pressa den för att få bort eventuella klumpar. Vänd ned lite utav gräddkoket i den pressade potatisen till du får en lagom krämig konsistens. Smaka av med salt och smör.
Friterad potatis
- Svarva potatisen i en grönsaksvarv och fritera den i olja på 140 grader tills gyllene.
Ängssyra
- Finhacka löken och sautera den i lite rapsolja tills att den blir mjuk. Pressa i citronjuice samt salt och peppar.
Syltad potatis
- Skiva potatisen tunt på en mandolin och lägg den i ättikslagen.
Schalottenlök
- Skala och skiva löken i 2mm tjocka skivor och lägg dem i kallt vatten.
- Vid servering så lyft upp löken på torrt papper innan det läggs på tallriken.
Övrigt
- Sjud potatisen tills den är klar. Låt svalna något och dela den sedan på hälften. Plocka ängssyran ned i kallt vatten.
- Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar