Rostad potatispuré med ängssyrevinägrett, krispig potatis och löjrom

Rostad potatispuré med ängssyrevinägrett, krispig potatis och löjrom
Foto: TV4
Johan Backéus
Johan Backéus

Rostad potatispuré med ängssyrevinägrett, krispig potatis och löjrom

15 ingredienser

Variation på potatis där konsistenster och smaker möts i perfekt harmoni.

Ingredienser

portioner

Rostad potatispuré

  • 500 g mandelpotatis
  • 4 dl gräddmjölk
  • 100 g smör

Friterad potatis

  • 1 potatis (stor)
  • olja, till fritering

Ängssyra

  • 10 g ängssyra
  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk citronsaft
  • salt
  • peppar

Syltad potatis

  • 2 potatisar (små)
  • 1 dl ättikslag (1,2,3-lag)

Schalottenlök

  • 1 schalottenlök

Övrigt

  • 4 potatisar (små)
  • 4 kvistar ängssyra
  • 60 g löjrom

Gör så här

Rostad potatispuré

  1. Skala och rosta potatisskalen gyllene i en 100 grader varm ugn. Sjud sedan upp gräddmjölken samt potatisskalen. Låt sjuda tills att den får god smak. Sila sedan bort skalen.
  2. Koka potatisen mjuk och pressa den för att få bort eventuella klumpar. Vänd ned lite utav gräddkoket i den pressade potatisen till du får en lagom krämig konsistens. Smaka av med salt och smör.

Friterad potatis

  1. Svarva potatisen i en grönsaksvarv och fritera den i olja på 140 grader tills gyllene.

Ängssyra

  1. Finhacka löken och sautera den i lite rapsolja tills att den blir mjuk. Pressa i citronjuice samt salt och peppar.

Syltad potatis

  1. Skiva potatisen tunt på en mandolin och lägg den i ättikslagen.

Schalottenlök

  1. Skala och skiva löken i 2mm tjocka skivor och lägg dem i kallt vatten.
  2. Vid servering så lyft upp löken på torrt papper innan det läggs på tallriken.

Övrigt

  1. Sjud potatisen tills den är klar. Låt svalna något och dela den sedan på hälften. Plocka ängssyran ned i kallt vatten.
  2. Lägg upp alla komponenter snyggt på tallrikar