Rostad morotssoppa med kokosmjölk, ingefära och krutonger

koket.se
Rostad morotsoppa med kokosmjölk, ingefära och krutonger
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Rostad morotssoppa med kokosmjölk, ingefära och krutonger

14 ingredienser

Krämig soppa på morot där morötterna först rostas i ugn med resultatet att smaken blir mer koncentrerad och fyllig. Morötterna mixas sen med kokosmjölk för krämighet, apelsin för syra och färsk ingefära för sting. Toppa med krispiga vitlökskrutonger vid servering.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

Soppa

  • 800 g morot
  • 1 gul lök
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 4 dl kokosmjölk
  • 2 dl apelsinjuice
  • 1 limefrukt, pressad
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 kruka färsk koriander
  • salt
  • peppar

Krutonger

  • 4 skivor vitt surdegsbröd
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • olivolja, till rostning
  • ett gott bröd till servering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär morötter i grova bitar. Skala och klyfta löken och lägg med morötter och vitlök i en ugnsform. Ringla över olivolja och rosta i ugn i 30 minuter.
  2. Skär brödet i små tärningar och lägg i en bunke med riven vitlök. Ringla på olivolja, salta och peppra och vänd runt. Lägg i en liten ugnssäker form och låt gå i ugnen de sista 10-15 minutera som grönsakerna rostas.
  3. Koka upp grönsaksbuljong, kokosmjölk och apelsinjuice i en stor kastrull. Ta ut allt från ugnen och lägg de rostade grönsakerna i kastrullen. Ställ undan krutongerna.
  4. Låt grönsakerna få ett uppkok i kastrullen, kör sedan med stavmixer tills soppan blivit hel slät. Pressa i lime och tillsätt riven ingefära. Finhacka korianderstjälkar och lägg i soppan. Smaka av soppan med salt och peppar och ev mer lime eller apelsinjuice.
  5. Toppa den rostade morotsoppan med krutongerna och korianderblad. Servera med ett gott bröd.

Glöm inte att källsortera ditt matavfall och njut av din krämiga soppa på morot med krutonger.