Rostad kikärtssallad med krämig avokadodressing

POPULÄRT
Rostad kikärtssallad med krämig avokadodressing
Foto: Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik
Kamilla Jönvik

Rostad kikärtssallad med krämig avokadodressing

19 ingredienser

25 min

Denna sallad är ett perfekt tillbehör till i princip vad som helst! Den kan också ätas som huvudrätt, dubbla då mängden ingredienser.

Ingredienser

portioner

Sallad:

  • 1 burk kikärtor (kokta)
  • 1 msk olivolja
  • 0,25 tsk salt
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • 80 g salladsmix (valfri)
  • 150 g tomat
  • 0,5 gurka
  • 0,5 rödlök (liten)

Dressing:

  • 1 avokado
  • 4 msk färska örter (blandade, hackade, t.ex. basilika, persilja och gräslök)
  • 2 msk citron (saften)
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 dl vatten
  • 0,5 msk agavesirap (eller lönnsirap)
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar

Till servering:

  • 12 färska basilikablad (valfritt)
  • ätbara blommor (valfritt)

Gör så här

  1. Häll av spadet från kikärtorna och fräs dem tillsammans med olivolja, salt och rökt paprikapulver i en stekpanna på medelvärme i 7-8 minuter. Rör om ofta. Ta stekpannan av värmen när de fått en gyllenbrun krispig yta och ställ åt sidan.
  2. Förbered salladen: hacka sallad, tomat, gurka och rödlök och arrangera på ett fat.
  3. Gör dressingen: mixa alla ingredienser (t.ex. i en höghastighetsmixer) tills dressingen är slät. Tillsätt ev. lite mer vatten om det behövs. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Servera salladen tillsammans med kikärtor, dressing och ev. garnering.