Rostad grön tomatsoppa

POPULÄRT
Rostad grön tomatsoppa
Foto: TV4/ Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Rostad grön tomatsoppa

8 ingredienser

45 m + tid i kyl

En riktigt god soppa att servera i sommarvärmen.

Ingredienser

portioner
  • 900 g gröna tomater, i kvartar
  • 340 g gul lök, grovhackad
  • 25 g vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar (1 varv på kvarnen)
  • 2,5 dl grönsaksbuljong
  • 200 g grönkål (eller svartkål)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Sprid ut tomater med lök och vitlöksklyftor på en plåt.
  3. Droppa över olivoljan och smaksätt med salt och peppar, blanda runt.
  4. Rosta i 15 minuter. Ta ut plåten ur ugnen och vänd tomaterna, ställ tillbaka i ugnen och rosta ytterligare 15 minuter tills tomaterna fått färg.
  5. Koka upp buljongen och tillsätt grönkålen, låt sjuda under lock i 10 minuter.
  6. Blanda de rostade tomaterna med grönkål och buljong i en mixer och mixa till en slät soppa. Smaksätt eventuellt med mer salt och svartpeppar. Kyl i kylskåp två timmar och servera med olivolja.