Rostad broccoli med rödlök, mandlar och bearnaise

30 m
4
Spela video Rostad broccoli med rödlök, mandlar och bearnaise
Foto: TV4

En riktigt god sås kan göra en hel middag - här lyxar Tom Sjöstedt till rostad broccoli och rödlök med en rejäl klick hemgjord bearnaisesås till. Obs! Bearnaisereceptet räcker till cirka 8 personer, men för att göra en riktig bra bea krävs det att man gör mycket.

1 april 2017
30 m
4

Du behöver

  • 800 g färsk broccoli
  • 4 rödlökar
  • olivolja
  • salt

Bearnaisesås

  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 kruka dragon, stjälkarna
  • 4 kvistar bladpersilja
  • 10 svartpepparkorn
  • 4 schalottenlökar, finhackade
  • 500 g smör (4 dl skirat)
  • 6 äggulor
  • 2 msk dragon, finhackad
  • 4 msk bladpersilja, finhackad
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt

Garnering

  • 0,5 dl rostade och saltade mandlar, hackade
  • färska örter, t ex körvel och smörgåskrasse

Gör så här

  1. Dela broccolibuketterna i ordentliga klyftor och dela lökarna på längden. Gnid in med salt och olja. Rosta i ugnen på 225 grader ca 20 minuter.
  2. Bearnaisesås
    Koka ihop vinäger, vatten, hackade dragon stjälkar, persilja, pepparkorn och finhackad schalottenlök. Reduktionen är klar när 1 dl återstår.
  3. Skira smöret tills 4 dl återstår.
  4. Sila reduktionen och vispa med äggulor under värme tills det blir krämigt. Vispa försiktigt i smöret, lite i taget. Smaka av med de färska örterna, cayennepeppar och lite salt.
  5. Servering
    Servera broccoli, rödlök och bearnaisesås med hackade mandlar och färska örter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept