Rostad broccoli med rödlök, mandlar och bearnaise

8 röster
30 m
4
Rostad broccoli med rödlök, mandlar och bearnaise

En riktigt god sås kan göra en hel middag - här lyxar Tom Sjöstedt till rostad broccoli och rödlök med en rejäl klick hemgjord bearnaisesås till. Obs! Bearnaisereceptet räcker till cirka 8 personer, men för att göra en riktig bra bea krävs det att man gör mycket.

30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 800 g broccoli (färsk)
  • 4 rödlökar
  • olivolja
  • salt

Bearnaisesås

  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 kruka färsk dragon, stjälkarna
  • 4 kvist färsk bladpersilja
  • 10 svartpepparkorn
  • 4 schalottenlökar, finhackade
  • 500 g smör [4 dl skirat]
  • 6 äggulor
  • 2 msk färsk dragon, finhackad
  • 4 msk färsk bladpersilja, finhackad
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt

Garnering

  • 0,5 dl salta och rostade mandlar, hackade
  • färska örter (t ex körvel och smörgåskrasse)

Gör så här

  1. Dela broccolibuketterna i ordentliga klyftor och dela lökarna på längden. Gnid in med salt och olja. Rosta i ugnen på 225 grader ca 20 minuter.
  2. Bearnaisesås
    Koka ihop vinäger, vatten, hackade dragon stjälkar, persilja, pepparkorn och finhackad schalottenlök. Reduktionen är klar när 1 dl återstår.
  3. Skira smöret tills 4 dl återstår.
  4. Sila reduktionen och vispa med äggulor under värme tills det blir krämigt. Vispa försiktigt i smöret, lite i taget. Smaka av med de färska örterna, cayennepeppar och lite salt.
  5. Servering
    Servera broccoli, rödlök och bearnaisesås med hackade mandlar och färska örter.
1 april 2017