Rostad broccoli med rödlök, mandlar och bearnaise

Rostad broccoli med rödlök, mandlar och bearnaise
Foto: TV4
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Rostad broccoli med rödlök, mandlar och bearnaise

8

5 steg att laga

18 ingredienser

30 m

En riktigt god sås kan göra en hel middag - här lyxar Tom Sjöstedt till rostad broccoli och rödlök med en rejäl klick hemgjord bearnaisesås till. Obs! Bearnaisereceptet räcker till cirka 8 personer, men för att göra en riktig bra bea krävs det att man gör mycket.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 800 g broccoli (färsk)
  • 4 rödlökar
  • olivolja
  • salt

Bearnaisesås

  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 1 kruka färsk dragon, stjälkarna
  • 4 kvist färsk bladpersilja
  • 10 svartpepparkorn
  • 4 schalottenlökar, finhackade
  • 500 g smör [4 dl skirat]
  • 6 äggulor
  • 2 msk färsk dragon, finhackad
  • 4 msk färsk bladpersilja, finhackad
  • 1 krm cayennepeppar
  • salt

Garnering

  • 0,5 dl salta och rostade mandlar, hackade
  • färska örter (t ex körvel och smörgåskrasse)

Gör så här

  1. Dela broccolibuketterna i ordentliga klyftor och dela lökarna på längden. Gnid in med salt och olja. Rosta i ugnen på 225 grader ca 20 minuter.
  2. Bearnaisesås
    Koka ihop vinäger, vatten, hackade dragon stjälkar, persilja, pepparkorn och finhackad schalottenlök. Reduktionen är klar när 1 dl återstår.
  3. Skira smöret tills 4 dl återstår.
  4. Sila reduktionen och vispa med äggulor under värme tills det blir krämigt. Vispa försiktigt i smöret, lite i taget. Smaka av med de färska örterna, cayennepeppar och lite salt.
  5. Servering
    Servera broccoli, rödlök och bearnaisesås med hackade mandlar och färska örter.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer