Rostad blomkål med ricotta, pistage och russin

koket.se
Rostad blomkål med ricotta, pistage och russin
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Rostad blomkål med ricotta, pistage och russin

14 ingredienser

30 min

Siri lagar blomkål där såväl buketter som blast används. Rostad i ugn med honung och toppad med gremolata och serverad med en krämig linssallad blir det här perfekt vegetarisk vardagsmiddag.

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 800 g blomkål
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 msk honung
  • 1 kruka persilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron, finrivet skal + saft
  • 250 g ricotta
  • 1 msk olivolja
  • 1 förp gröna linser, kokat (ca 300 g)
  • 65 g babyspenat
  • 1 dl pistagenötter, hackade
  • 2 msk russin
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Ta bort blasten på blomkålen och lägg åt sidan. Dela blomkålen i mindre buketter. Blanda buketterna med olja, salt, peppar och honung på en plåt.
  3. Rosta i ugnen tills de får fin färg, rör runt då och då. Lägg på blasten de sista minuterna.
  4. Hacka persiljan grovt. Skala och finhacka vitlöken. Blanda persilja, vitlök och citronskal i en liten skål.
  5. Häll av och skölj linserna. Blanda ricotta med 2 msk citronsaft, olivolja, salt och peppar.
  6. Blanda ricottan med linser och spenat. Toppa med pistagenötter och russin. Servera blomkålen med gremolatan och ricottan.