Rosébål med gratinerade tunnbrödschips
Rosébål med gratinerade tunnbrödschips
24 ingredienser
Läskande och fruktiga bål, en med rosévin och en alkoholfri variant med rabarber- och hallontonic som bas. Till bålen serveras parmesan- och rosmarinsnittar på tunnbröd och en god dipp. Perfekt att bjuda på under varma sommardagar.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 7,5 dl rosévin, ugnt & friskt
- 1 l fruktsoda
- 5 dl cider (med flädersmak)
- 3 kiwis
- 250 g färska jordgubbar
- 2 limefrukter
- 0,5 kruka mynta
Alkoholfri variant
- 1 l tonic (hallon och rabarber)
- 1 l cider (alkoholfri med flädersmak)
- 250 g jordgubbar
- 2 limefrukter
- 0,5 kruka mynta
- 1 citron
Parmesan- och rosmaringratinerat tunnbröd
- 3 mjuka tunnbröd (polarbröd)
- 3 dl parmesanost, riven
- 2 msk färsk rosmarin
- smör, att bre på
- flingsalt
Dipp
- 2 dl crème fraîche
- 50 g färskost
- 1 tsk färsk rosmarin, finhackad
- 1 citron, finrivet skal
- 1 msk honung
- salt
Gör så här
Bål
- Mät upp rosévin, fruktsoda och flädercider i en stor bålskål.
- Skär jordgubbar och kiwi i mindre bitar. Skär lime i skivor. Lägg frukterna i bålen.
- Plocka bladen från myntan och lägg på bålen.
- Gör likadan för den alkoholfria varianten med då med alkoholfri cider i stället för rosévin. Pressa även i citronjuice.
Tunnbrödssnittar
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Bred ett tunt lager smör på tunnbröden och riv sedan rikligt med parmesan över.
- Finhacka rosmarin och strö över tillsammans med flingsalt.
- Sätt in i ugnen för att gratineras några minuter, ca 5-7 minuter.
- Rör ihop ingredienserna till dippen. Smaka av med salt.
- Ta ut tunnbrödet och klipp eller skär i bitar och servera med dippen.