Rosébål med gratinerade tunnbrödschips

koket.se
Rosébål med gratinerade tunnbrödschips
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Rosébål med gratinerade tunnbrödschips

24 ingredienser

Läskande och fruktiga bål, en med rosévin och en alkoholfri variant med rabarber- och hallontonic som bas. Till bålen serveras parmesan- och rosmarinsnittar på tunnbröd och en god dipp. Perfekt att bjuda på under varma sommardagar.

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 7,5 dl rosévin, ugnt & friskt
  • 1 l fruktsoda
  • 5 dl cider (med flädersmak)
  • 3 kiwis
  • 250 g färska jordgubbar
  • 2 limefrukter
  • 0,5 kruka mynta

Alkoholfri variant

  • 1 l tonic (hallon och rabarber)
  • 1 l cider (alkoholfri med flädersmak)
  • 250 g jordgubbar
  • 2 limefrukter
  • 0,5 kruka mynta
  • 1 citron

Parmesan- och rosmaringratinerat tunnbröd

  • 3 mjuka tunnbröd (polarbröd)
  • 3 dl parmesanost, riven
  • 2 msk färsk rosmarin
  • smör, att bre på
  • flingsalt

Dipp

  • 2 dl crème fraîche
  • 50 g färskost
  • 1 tsk färsk rosmarin, finhackad
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 msk honung
  • salt

Gör så här

Bål

  1. Mät upp rosévin, fruktsoda och flädercider i en stor bålskål.
  2. Skär jordgubbar och kiwi i mindre bitar. Skär lime i skivor. Lägg frukterna i bålen.
  3. Plocka bladen från myntan och lägg på bålen.
  4. Gör likadan för den alkoholfria varianten med då med alkoholfri cider i stället för rosévin. Pressa även i citronjuice.

Tunnbrödssnittar

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Bred ett tunt lager smör på tunnbröden och riv sedan rikligt med parmesan över.
  3. Finhacka rosmarin och strö över tillsammans med flingsalt.
  4. Sätt in i ugnen för att gratineras några minuter, ca 5-7 minuter.
  5. Rör ihop ingredienserna till dippen. Smaka av med salt.
  6. Ta ut tunnbrödet och klipp eller skär i bitar och servera med dippen.