Rökt och gravad ren

Rökt och gravad ren_01
Foto: Tv4

Rökt och gravad ren

Av: Leif - Älvsbyn

Från: Halv åtta hos mig

28 ingredienser

45 m

Rökt och gravad ren som serveras med pommes duchesse och coleslaw kommer bli en riktigt lyxig rätt till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Vinägrett

  • 2 tomater
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk olivolja (smaksatt med chili)
  • 1 tsk persilja
  • 2 msk strösocker
  • svartpeppar
  • salt

Coleslaw

  • 1 morot
  • 200 g vitkål
  • 0,5 rödlök
  • 200 g crème fraîche
  • 1,5 msk majonnäs
  • 1 tsk salt

Renkött

  • ca 600 g rökt renkött
  • 50 g smör
  • 0,5 dl vatten
  • ca 1-2 tsk salt

Pommes Duchesse

  • 10 mandelpotatisar (stora, totalt ca 1 kg)
  • 1 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 äggulor
  • 1 dl ost, riven

Persiljesmör

  • 100 g smör
  • 1 msk persilja

Gör så här

Vinägrett

  1. Klyfta tomaterna och hacka rödlök samt vitlök.
  2. Häll vitvinsvinäger, olivolja, persilja och socker i en bunke och rör om tills sockret smälter. Tillsätt sedan tomat, rödlök och vitlök och rör om. Smaka av med svartpeppar och salt.

Coleslaw

  1. Riv morot och vitkål samt skiva rödlöken.
  2. Rör ihop crème fraiche, majonnäs och salt. Blanda ner den rivna moroten, vitkålen och den skivade rödlöken.

Renkött

  1. En rensteken som väger 4-6 kg skall läggas i 10% saltlag i 3 dygn. Därefter ska den kallrökas med enris i en rökkåta. Helst ute på fjället, så man får den härliga fjäll-luften som drar igenom kåtan och tillföra den friskaste luftsmaken i världen. Därefter fryser man ner rensteken och tar fram den någon timme före den ska tillagas.
  2. Skiva ca 600 g renkött i små bitar från den frusna rensteken och lägg i en gjutjärnspanna. Tillsätt smör och vatten och stek köttet. Smaka av med salt. Låt saltet smälta in i köttet innan du saltar mer.

Pommes duchesse

  1. Skala potatisen, dela och koka den mjuk i ca 20 minuter.
  2. Skölj av potatisen, låt stå och ånga av i ca 3 minuter.
  3. Häll mjölken i en panna tillsammans med smör, salt och vitpeppar. Värm den försiktigt så smöret smälter.
  4. Stöt sönder potatisen med visparna till en elvisp, tillsätt hälften av den värmda mjölken och vispa.
  5. Tillsätt äggulorna en och en medan du fortsätter att vispa. Tillsätt mer mjölk tills moset blivit krämigt. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Spritsa potatismoset till storleken av en halv tennisboll på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Strö riven ost över innan du tillagar moset i ugnen på 200 grader. Baka tills potatisen fått lite färg.

Persiljesmör

  1. Blanda smör med persilja och rullas ihop i ett smörpapper.