Rödvinsbräserad majskyckling

NYHET
Rödvinsbräserad majskyckling
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Rödvinsbräserad majskyckling

31 ingredienser

1 h

Rödvinsbräserad majskyckling med rostad brysselkål, pumpa, bacon och rotfrukter är en höstig middag som gör sig perfekt i helgen.

Ingredienser

portioner

Majskyckling

  • 8 majskycklinglårfile (svenska)
  • 1 morot
  • 1 bit rotselleri
  • 1 gul lök
  • 5 klyftor vitlök
  • 2 lagerblad
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 3-4 dl rött vin (kraftigt)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Brysselkål och pumpa

  • ca 15 brysselkål
  • 0,5 pumpa
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 chilifrukt
  • muskot
  • salt
  • 1 förp bacon
  • 1 knippe persilja

Rotfrukter

  • 6 potatisar
  • 4 jordärtskockor
  • 0,5 dl vitt vin
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 purjolök
  • 1 bit parmesanost (liten bit)
  • 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar
  • olivolja

Gör så här

Majskyckling

  1. Dela kycklinglåren en gång.
  2. Tärna morot, selleri och lök grovt (bitar stora som sockerbitar).
  3. Skiva vitlöken.
  4. Lägg kyckling, kryddor och grönsaker i en skål. Slå på vinet så att det täcker.
  5. Ställ skålen i kylen över natten.
  6. Ta fram kycklingen och lägg den i ett durkslag med en bunke under. Låt rinna av ordentligt.
  7. Bryn kyckling och grönsaker i olivolja tills det tar färg.
  8. Tillsätt vinet och buljongtärningen. Lägg på ett lock och sjud sakta i ca 20-30 minuter.
  9. Smaka av buljongen med svartpeppar, salt och eventuellt lite finriven vitlök.
  10. Red av så att det blir lite simmigt.

Brysselkål och pumpa

  1. Putsa brysselkålen och dela den.
  2. Skala pumpan och skär den i grövre bitar.
  3. Stek pumpan och brysselkålen i olivolja på relativ svag värme i ca 10-15 minuter.
  4. Tillsätt skivad vitlök mot slutet.
  5. Smaksätt med finstrimlad chili, lite riven muskotnöt och salt.
  6. Lägg ut baconet på ett smörgåspapper och rosta i ugnen på 175 grader i ca 7 minuter.

Rotfrukter

  1. Skala potatis samt jordärtskockor och skär dem i grova bitar.
  2. Koka bitarna i lättsaltat vatten, vitt vin och skivad vitlök.
  3. Koka i ca 10-15 minuter tills de är klara. Slå sedan bort vätskan.
  4. Skär purjolöken fint.
  5. Mosa rotfrukterna grovt och tillsätt grädde, purjolök samt parmesanost (spara lite till garnering).
  6. Smaksätt med salt, vitpeppar och olivolja.

Servering

  1. Servera kycklingen med alla tillbehör.