Röding med sandefjordsås och dillslungad potatis

POPULÄRT
koket.se
Röding med sandefjordsås och dillslungad potatis
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Röding med sandefjordsås och dillslungad potatis

16 ingredienser

50 min

Bjudmiddag med röding, dillslungad potatis i brynt smör och den enkla men ack så goda sandefjordsåsen. En sås så god att man vill äta den med sked!

Se Catarina König laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 rödingfiléer
  • 1 msk olivolja
  • salt

Brynt smör- och dillslungad potatis

  • 900 g delikatesspotatis
  • 50 g smör
  • 1 msk färsk dill, finhackad
  • salt

Sandefjordsås

  • 100 g smör
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 citron, finrivet skal + några droppar citronsaft
  • salt
  • svartpeppar, nymalen
  • 1 msk gräslök, finskuren

Garnering

  • gräslök, finskuren
  • färsk dill

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Ansa rödingfiléerna och bena ur dem. Salta lätt och låt dra en stund.
  3. Pensla en ugnsform med olivolja i botten. Lägg filéerna i formen med skinnsidan upp.
  4. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Bryn smöret till potatisen under vispning i en liten kastrull.
  5. Finhacka dillen.
  6. Smält smöret till såsen och gå sedan i med vispgrädde och crème fraiche. Låt småkoka och smaka av med citronskal, citronsaft, salt och peppar. Vänd ned finskuren gräslök precis innan servering.
  7. Sätt in rödingen i ugnen. Låt tillagas ca 10-12 minuter tills skinnet går lätt att dra av.
  8. Dra försiktigt bort skinnet från rödingen.

Servering

  1. Lägg upp hela rödingfiléer på tallrikar som fått värmas i ugnen. Häll såsen över fisken och lägg potatis vid sidan om som slungats i brynt smör och dill.
  2. Garnerna med finskuren gräslök och dillvippor.