Röding med sandefjordsås och dillslungad potatis
Röding med sandefjordsås och dillslungad potatis
16 ingredienser
50 min
Bjudmiddag med röding, dillslungad potatis i brynt smör och den enkla men ack så goda sandefjordsåsen. En sås så god att man vill äta den med sked!
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 4 rödingfiléer
- 1 msk olivolja
- salt
Brynt smör- och dillslungad potatis
- 900 g delikatesspotatis
- 50 g smör
- 1 msk färsk dill, finhackad
- salt
Sandefjordsås
- 100 g smör
- 1 dl crème fraîche
- 1 dl vispgrädde
- 0,5 citron, finrivet skal + några droppar citronsaft
- salt
- svartpeppar, nymalen
- 1 msk gräslök, finskuren
Garnering
- gräslök, finskuren
- färsk dill
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Ansa rödingfiléerna och bena ur dem. Salta lätt och låt dra en stund.
- Pensla en ugnsform med olivolja i botten. Lägg filéerna i formen med skinnsidan upp.
- Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Bryn smöret till potatisen under vispning i en liten kastrull.
- Finhacka dillen.
- Smält smöret till såsen och gå sedan i med vispgrädde och crème fraiche. Låt småkoka och smaka av med citronskal, citronsaft, salt och peppar. Vänd ned finskuren gräslök precis innan servering.
- Sätt in rödingen i ugnen. Låt tillagas ca 10-12 minuter tills skinnet går lätt att dra av.
- Dra försiktigt bort skinnet från rödingen.
Servering
- Lägg upp hela rödingfiléer på tallrikar som fått värmas i ugnen. Häll såsen över fisken och lägg potatis vid sidan om som slungats i brynt smör och dill.
- Garnerna med finskuren gräslök och dillvippor.