Röding med rotselleripuré, smörslungad gurka och forellrom

POPULÄRT
Röding med rotselleripuré, smörslungad gurka och forellrom
Foto: Tv4

Röding med rotselleripuré, smörslungad gurka och forellrom

Av: Bibbi - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1 h 10 m

Röding med rotselleripuré, smörslungad gurka och forellrom är alltid en lyckad rätt till helgen middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Röding

  • 600 g rödingfilé
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Vitvinssås

  • 2 schalottenlökar, hackade
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl vitt vin
  • 0,5 l fiskbuljong, värmd
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk citronsaft
  • salt

Rotselleripuré

  • 500 g rotselleri, tärnad
  • 0,5-1 dl crème fraîche
  • 4 msk smör
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • salt

Smörslungad gurka och forellrom

  • 1 gurka
  • 2,5 dl vatten
  • 50 g smör
  • salt
  • 1 knippe dill
  • 80 g forellrom

Gör så här

Röding

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Strö lite salt och peppar över fisken och sätt in en plåt i ugnen så att den blir varm. Inför servering, ta ut plåten, pensla ett bakplåtspapper med lite olja och lägg på fisken, ställ in och baka till cirka 45 grader. Kolla noga så att den inte blir överstekt.

Vitvinssås

  1. Fräs schalottenlöken mjuk i 1 msk smör, håll i vinet och låt koka ner till hälften.
  2. Häll i buljongen och låt koka ner till hälften. Sila av schalottenlöken och koka ner grädden 5 minuter i en annan kastrull innan den tillsätts.
  3. Smaka av med citron och salt, tillsätt resten av smöret. Mixa såsen skummig innan servering.

Rotselleripuré

  1. Koka rotsellerin i lättsaltat vatten, sila av och mixa slätt med crème fraiche.
  2. Tillsätt smör och smaka av med äppelcidervinäger och salt.

Smörslungad gurka och forellrom

  1. Skala och dela gurkan, gröp ur kärnhus och tärna gurkan.
  2. Koka upp vatten och smör. Slunga gurkan snabbt och smaka av med salt. Ta undan 4 dillkvistar till dekoration, finhacka resten.