Röding med romsås och potatisstomp

NYHET
koket.se
Röding med romsås och potatisstomp
Foto: TV4
Catarina König
Catarina König

Röding med romsås och potatisstomp

16 ingredienser

40 min

Ett väldigt lättlagat recept med fantastiska smaker - rödingfiléer bakas i ugn och serveras med kall romsås och ett stomp på potatis smaksatt med pepparrot och gräslök.

Ingredienser

portioner
  • 600 g rödingfilé
  • olivolja
  • salt

Romsås

  • 2 dl crème fraîche (32 %)
  • 2 msk majonnäs
  • 1 burk röd stenbitsrom (à 80 g)
  • 1 citron, finrivet skal + saft
  • svartpeppar, nymalen

Potatisstomp

  • 900 g mandelpotatis
  • 0,5 dl gräslök, finskuren
  • 0,5 dl färsk pepparrot, riven
  • 50 g smör
  • 2 dl mjölk
  • salt
  • vitpeppar, nymalen

Topping

  • färsk körvel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Putsa och plocka bort ev ben från rödingfiléerna.
  3. Pensla lite olivolja i botten på en ugnsform. Lägg ner filéerna med skinnsidan nedåt. Salta.
  4. Koka potatisen. Skär gräslöken fint. Riv pepparroten fint.
  5. Blanda ihop romsåsen och ställ svalt fram till servering.
  6. Bryn smöret i en kastrull under omrörning.
  7. Häll av potatisen och mosa den grovt. Tillsätt gräslök, pepparrot, brynt smör och mjölk.
  8. Vänd runt så att det blandas, men rör inte för mycket, det ska bli ett stomp och inte ett mos. Smaka av med salt och malen vitpeppar.
  9. Sätt in filéerna i ugnen och tillaga ca 10 minuter tills innertemperaturen är 47 grader.
  10. Servera rödingen så fort den kommer ifrån ugnen med den goda romsåsen och potatisstompet. Dekorera med körvel.