Röding med romsås och potatisstomp
Röding med romsås och potatisstomp
16 ingredienser
40 min
Ett väldigt lättlagat recept med fantastiska smaker - rödingfiléer bakas i ugn och serveras med kall romsås och ett stomp på potatis smaksatt med pepparrot och gräslök.
Se Catarina König laga receptet

Ingredienser
- 600 g rödingfilé
- olivolja
- salt
Romsås
- 2 dl crème fraîche (32 %)
- 2 msk majonnäs
- 1 burk röd stenbitsrom (à 80 g)
- 1 citron, finrivet skal + saft
- svartpeppar, nymalen
Potatisstomp
- 900 g mandelpotatis
- 0,5 dl gräslök, finskuren
- 0,5 dl färsk pepparrot, riven
- 50 g smör
- 2 dl mjölk
- salt
- vitpeppar, nymalen
Topping
- färsk körvel
Gör så här
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Putsa och plocka bort ev ben från rödingfiléerna.
- Pensla lite olivolja i botten på en ugnsform. Lägg ner filéerna med skinnsidan nedåt. Salta.
- Koka potatisen. Skär gräslöken fint. Riv pepparroten fint.
- Blanda ihop romsåsen och ställ svalt fram till servering.
- Bryn smöret i en kastrull under omrörning.
- Häll av potatisen och mosa den grovt. Tillsätt gräslök, pepparrot, brynt smör och mjölk.
- Vänd runt så att det blandas, men rör inte för mycket, det ska bli ett stomp och inte ett mos. Smaka av med salt och malen vitpeppar.
- Sätt in filéerna i ugnen och tillaga ca 10 minuter tills innertemperaturen är 47 grader.
- Servera rödingen så fort den kommer ifrån ugnen med den goda romsåsen och potatisstompet. Dekorera med körvel.